Реклама / Ads
6| 4724 |17.10.2013 НОВИНИ

Европа ни изпраща 100 души помощ за бежанците

.
Министър Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището Робърт Висер подписаха Оперативен план за изпращане на екипи на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България.
 

За периода на осъществяване на оперативния план ЕСПОУ ще изпрати в България екипи от общо 100 души за оказване на техническа и оперативна подкрепа в областта на убежището. Дейностите ще бъдат изцяло финансирани от европейската служба.

Днешната среща, осъществена в рамките на Министерската конференция на Залцбургския форум в Букурещ, бе втора поред среща за последните 10 дни с д-р Висер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двамата дискутираха ситуацията в България и начините, по които ЕСПОУ може да окаже съдействие на страната.

По изработването на плана, разискван по време на първата среща в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 октомври 2013 г, работиха експерти от двете страни. Министър Цветлин Йовчев изрази благодарност за подкрепата и информира изпълнителния директор на ЕСПОУ, че на специално заседание в понеделник Министерският съвет ще обсъжда направеното до момента и предстоящите стъпки във връзка с миграционния натиск – резултат от кризата в Сирия.

Той се ангажира да бъде осигурена постоянна комуникация с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, в хода на която да се оценяват изпълнението на плана и полезността на предприетите действия. Д-р Робърт Весер изрази задоволство от съвместната работа по изработване и прилагане на начертаните мерки.

„Удовлетворен съм, че за толкова кратко време изработихме цялостен план, благодарение на който България ще получи така необходимата подкрепа в областта на убежището с оглед на създалата се ситуация. След направена оценка, възприехме гъвкав подход за предоставянето на съдействие, съобразено с конкретните нужди на страната. По думите му , работата на място ще започне незабавно с оглед ефективното прилагане на плана. Той поясни, че България е петата държава-членка, на която ЕСПОУ ще осигури подобен тип оперативна помощ.

В контекста на предизвикателствата, пред които е изправена в момента системата за предоставяне на убежище на страната, оперативният план на ЕСПОУ за България очертава стъпките за съдействие на институциите, ангажирани с проблема - Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, ГД „Гранична полиция" и дирекция „Миграция" към Министерството на вътрешните работи и Националния институт за правосъдието (предимно по отношение на ангажимента на института за осигуряване на професионална подготовка на магистратите). Мерките са разделени в три основни категории – оперативна, институционална и хоризонтална подкрепа. Те ще бъдат реализирани за период от една година – до септември 2014 г.

В края на 2014 г. ще бъде направена съвместна оценка на реализираните в рамките на оперативния план дейности. Специално внимание ще бъде отделено на идентифицирането на евентуалните пропуски, ключовите изводи и практическите препоръки за последващи действия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5441 |16.10.2013 Сирийски бежанци продават помощите си . 0| 5573 |16.10.2013 ББР ще управлява европарите за бизнеса . 107| 8041 |09.10.2013 Борисов: Европа ни спира парите заради едно цикламено костюмче . 0| 6288 |06.10.2013 В София започва раздаването на хранителните помощи от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads