Реклама / Ads
45| 7522 |29.11.2015 НОВИНИ

Европа клекна на Ердоган, ускоряват процеса за присъединяване на Турция към ЕС

.
Реджеп Ердоган
Европа клекна под натиска и условията турския президент Реджеп Ердоган. Започва ускоряване на процеса за присъединяване на Турция към ЕС.
 

Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък, предаде Ройтерс, позовавайки се на проектодекларация, подготвена преди срещата в Брюксел днес по въпросите на миграцията. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави, информира БТА.

 

В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени три милиарда евро, а по-нататък ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Приема се и искането за участие на Турция "дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията.

 

Споразумение между Турция и ЕС  предвижда южната ни съседка  да получи 3 млрд. евро, с които да подобри условията на живот на 2.2 млн. сирийци, живеещи на нейна територия. Целта е те да са по-слабо мотивирани да се качат на лодки и да тръгнат към близките гръцки острови. Освен това, от Анкара се очаква да затрудни пътуването на афганистанци и други азиатци през нейна територия към границите на ЕС.

 

Турция, която до момента е похарчила около 4 млрд. евро заради сирийските имигранти, настоява за още пари. Черновата на предложението оставя вратата отворена за по-голяма финансова помощ.

 

Освен това, визовите ограничения за турските граждани, пътуващи в шенгенски страни ще отпаднат през октомври 2016 г. Вероятно още преди това преговорите за присъединяването на Турция към ЕС ще бъдат подновени, въпреки липсата на решение по редица въпроси – като непризнатата турска република в Северен Кипър и сериозните проблеми на Анкара с правата на гражданите, свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4673 |24.11.2015 Бюджетът на София се свива с 20% заради европарите . 2| 4400 |23.11.2015 Кунева мъмри Европа за атентатите . 26| 8408 |21.11.2015 Полковник от израелските спецчасти: Кръв и страдание очакват и Европа . 0| 4429 |20.11.2015 Илияна Йотова: Европа, САЩ и Русия ще са заедно срещу тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads