Реклама / Ads
Frognews
1| 3340 |09.03.2017

Европа награди българка, създала таблет за незрящи

.
Кристина Цветанова
Европейската комисия отличи като изгряващ предприемач на Европа българката Кристина Цветанова, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB, съобщиха от Брюксел.

Цветанова стана първият носител на наградата за изгряващ предприемач в конкурса за финансираната от "Хоризонт 2020“ награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г. Новоучреденото отличие се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Наградата е в размер на 20 хил. евро.

На церемония, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха и другите три победителки.

Голямата награда от 100 000 евро е за Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, която е основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Шведката Петра Вадстрьом, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия, получава втората награда и чек за 50 хил. евро.

Третата награда плюс 30 000 евро е присъдена на Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

"Спечелилите тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са наистина вдъхновяващ пример. Европа се нуждае от повече жени новатори като тях — с големи идеи, смелост и решимост да поемат рискове и да успяват. Иновациите, които четирите победителки са развили от идея до присъствие на пазара, са забележителни не само от бизнес гледна точка, но и поради това, че ще бъдат от полза за много хора в Европа и извън нея и ще допринесат за подобряване на живота им", коментира Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите.

И четирите победителки наскоро са учредили или са станали съоснователи на успешни дружества на базата на своите новаторски идеи, като в миналото са получили финансиране от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.

Отличените с наградата жени предприемачи бяха избрани от жури от независими експерти на високо равнище след открита покана за представяне на предложения през есента на 2016 г. В журито влизаха експерти от сферата на бизнеса, рисковия капитал, предприемачеството и научните среди. Общо 47 кандидатури бяха изпратени от целия ЕС и страни, асоциирани към $Хоризонт 2020“ — програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации, която предоставя и паричните суми за наградите. През януари бяха определени 12 финалисти.

Целта на наградата на ЕС за жени в областта на иновациите е повишаване на осведомеността на обществеността за необходимостта от повече иновации и повече жени предприемачи, отдаване на признание на успехите на жените в иновациите и създаване на силни модели за подражание

Жените не са достатъчно представени, що се отнася до създаването на новаторски предприятия — едва 31 % от предприемачите в ЕС са жени. Това е нереализиран потенциал за Европа, която трябва да използва всички възможности на своите човешки ресурси, за да запази конкурентоспособността си и да намери решения на икономическите и социалните
предизвикателства, смятат от Европейската комиси.

Това е четвъртото издание на конкурса, който се провежда от 2011 г. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи преди януари 2015 г. на дружество с оборот от поне 100 000 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Турция: Европа да не ни учи на демокрация 3| 2910 |08.03.2017 . И България се включи в битката с двойните стандарти на храните в Европа 6| 3431 |06.03.2017 . Договорили сме 6,8 млрд. лева от Европа 2| 3215 |05.03.2017 . Огнян Златев: Федерализмът наистина е бъдещето на Европа 6| 3414 |02.03.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ