Реклама / Ads
3| 5070 |15.06.2009 НОВИНИ

Европа ни наказва заради Кремиковци?

.
Евроекспертите, които пристигнаха днес от Брюксел и проверяват изпълнението на съдебната реформа, ще се заинтересоват и от казуса Кремиковци.
 

Планът за жизнеспособност на Кремиковци е приет преди години. Според него, държавата е помогнала на Кремиковци през 90-те години. Ангажиментът за тази помощ, която с лихвите е около 700 млн. лева, са били за определен срок да се инвестира в намаляване на замърсяването на производството, да се свие броя на работниците и др. Сега, когато основният замърсител – коксохимическия комбинат вече е спрян, много от работниците са или съкратени или сами са напуснали, а крайният срок за повишаване на екологичността на производството – декември 2008 г. е изтекъл идва време за отчет.

Предстои държавата да води разговори с Брюксел до колко планът за жизнеспособност може да бъде предоговорен, за да даде възможност да изпълни оздравителния план, подготвян от кредиторите на комбината. Оздравителният план трябва да бъде внесен в съда до 29 юни. Държавата не е спазила срока за предявяване на своите искания към Кремиковци. Сега сроковете са изтекли – процедурата е трябвало да бъде задействана през септември м.г., уточнява Прохарски. Брюксел може да накаже България, за това че не е спазила процедурата за предяваване на своите искания.

Вариантите на разговорите ни с Брюксел са два – да се иска тази държавна помощ да бъде възстановена от завода, който е в процедура по несъстоятелност. В този случаи ще се приеме за основателно искането на държавата, която се води основен кредитор на Кремиковци и тя ще има претенции към активите на комбината. Вторият вариант е параметрите на оздравителния план да бъдат включени в плана жизнеспособност на комбината и "агонията да продължи", твърдят запознати. В този случаи едно-двугодишното доизточване на активите на Кремиковци може да се обоснове с оглед на процедурата за несъстоятелност, глобалната криза и всички неблагоприятни фактори.

Според Георги Прохарски няма да е трудно да се продължи изпълнението на плана за жизнеспособност. Продължението ще бъде с предоговаряне, което ще се съгласува с оздравителния план на кредиторите,допълни представителят на най-големите кредитори на комбината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8100 |12.06.2009 Човек на Първанов осъди България в Страсбург заради НДСВ . 3| 4836 |12.06.2009 Рушветът от 100 хил. лв., заради доставка на катери . 21| 4627 |10.06.2009 Божидар Димитров отсвири БСП заради Доган . 12| 6558 |09.06.2009 Заради боклука Брюксел ни спира парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads