Реклама / Ads
6| 5984 |04.07.2012 НОВИНИ

Европа отхвърли единодушно АСТА

.
Сбодна се желанието на милиони жители на Стария континент: Европейският парламент отхвърли спорното споразумение АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). С голямо мнозинство евродепутатите гласуваха против споразумението, което според мнозина застрашава свободата в интернет пространството.
 
След отрицателния вот на Европарламента споразумението не може да влезе в сила на територията на Европейския съю.

Защитниците на договора направиха всичко възможно решаващото гласуване да бъде отложено, но членовете на Европейския парламент решиха да не отлагат повече решението. Така споразумението АСТА бе отхвърлено с 478 гласа „против”, едва 39 „за” и 165 въздържали се.
По-рано всички пет парламентарни комисии, разглеждащи документа, препоръчаха той да не бъде приет.

„Удовлетворен съм, от това че парламентът последва препоръката ми за отхвърляне на ACTA“, заяви докладчикът британецът Дейвид Мартин , повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване. Това от своя страна застрашава свободата на гражданите. От друга страна, той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост.

През февруари българското правителството взе рение да спре процедурата по сключване на споразумението, след като това направиха редица други държави. През април обаче парламентът отхвърли проекторешение на „Атака“, кабинетът да бъде задължен да оттегли окончателно подписа на България от спорното споразумение АCТА. Мотивът на управляващите беше, че за да стане това, споразумението би трябвало да е минало през ратификация в НС, а такава дори не е започната.

Търговско споразумение за борба с фалшифицирането беше подписано между Европейския съюз и неговите държави членки и Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6109 |05.06.2012 Йошка Фишер: Германия рискува да разруши Европа за трети път . 2| 6414 |05.06.2012 Нашите ученици на 4 място в Европа по тютюнопушене . 6| 10746 |25.05.2012 Получаваме от Европа милиони за прилепи и насекоми . 16| 5456 |08.05.2012 Кристалина Георгиева пристига у нас за Деня на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads