Реклама / Ads
1| 5088 |14.03.2011 НОВИНИ

С европари спират фермерски протести

.
Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Днес започна изплащането на 1.018 млрд. лв. европейски субсидии и национално финансиране за 91 хил. български фермери. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов при официалния старт на плащанията, на който присъства и премиерът Бойко Борисов.
 

По думите му първо ще се преведат директните плащания от Европейския съюз, за да може земеделските стопани, които не са си издължили данъците, да сторят това, и после да си получат и помощите от българския бюджет.

Освен това от БНБ също в понеделник са преведени на МЗХ допълнителни 95 млн. евро за инвестиционни заеми и нови субсидии за фермите за мляко втора и трета категория, стопанствата за отглеждане на свине и кокошки носачки, за да изпълнят евроизискванията за работа и да не бъдат затворени в края на 2011 г.

До края на март в ЕК ще бъде внесен план за преразпределяне на бюджетите на отделните мерки от Програмата за развитие на селските райони, финансирана от ЕС, които ще осигурят още 304 млн. евро за модернизация на фермите, иновации и биоземеделие, допълни зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

От МЗХ  обявиха, че мерки идват, след като миналия вторник фермери протестираха през Министерския съвет с искания за данъчни облекчения, заплашвайки, че ако до една седмица не им се решат проблемите, ще блокират границите при Дунав мост, ГКПП—Капитан Петко Войвода.

Найденов обясни как правителството си спазило обещанието да започне раздаването на евросубсидиите за 2010 г. в размер на 1.018 млрд. лв. до 15 март при срок според европейските изисквания до 30 юни. Той обаче изгодно премълча, че ако беше обновена ортофото картата, по която фермерите очертават обработваемите си площи, плащането на евросубсидиите за 2010 г. можеше да тръгне още през октомври.

Дигиталната карта с нивите е актуализирана на 60 процента, в следващите месеци се очаква да се приключат и останалите самолетни снимки, за да е напълно обновена картата, каза Боянова.

За първи път се правят отделни транзакции за директните плащания и националното финансиране, посочи Найденов. Причината е, че около 10 процента от фермерите не са си платили данъците върху 40 на сто от реализираните през 2010 г. обороти, а ако не са чисти пред Националната агенция по приходите, не могат да си получат помощите от българския бюджет. Сега с превода на евросредствата, те ще могат да се издължат пред бюджета и да си получат и останалите пари. По думите на Найденов всички плащания се очаква да приключат до края на месеца.

“Дано банките не се полакомят да задържат средствата за трупане не лихви, тъй става въпрос за милиони левове“, каза Найденов и обясни, че такъв проблем е имало миналата година при плащането на субсидиите.

Също в понеделник стартира и приемът на проекти от ферми за мляко втора и трета категория, за отглеждане на свине и за кокошки носачки за тяхната модернизация, за да не бъдат затворени в края на 2011 г. Втори прием на проекти ще има през лятото. Общо за целта са предоставени от БНБ 95 млн. евро.

От тях 30 млн. евро са за фермите за мляко, 20 млн. евро общо за птице и свинефермите, 23 млн. евро ще се дадат за животновъди и растениевъди, които искат да рекултивират замърсени с нитрати земеделски терени, а 22 млн. евро ще се дадат на селски стопани, които искат да минат от конвенционално към биологично земеделие, обясни Светлана Боянова.

Тя допълни още, че с преразпределяне на бюджетите на отделните мерки на Програмата за развитие на селските райони ще се осигурят допълнителни 304 млн. евро за модернизация на фермите, за финансиране на младите земеделски стопани и за общински проекти за пътища и ВиК.

Заради слаб интерес пари се вземат от горската мярка, както и от бюджета за иновации, но пред фермите, искащи пари за модернизация, ще се поставя условия да внедряват иновативни технологии. Средства се отнемат и от полупазарните стопанства и от агроекологичните плащания, но последните се насочват за биоземеделие. От предвидените пари от ЕС за лидерската мярка ще се насочат средства към общините – 7 млн. евро ще отидат за закриване например на детсикет домове, посочи Боянова.

Другият зам.-министър Цветан Димитров пък обясни, че вече се съгласува с Министерството на финансите и с Европейската комисия схема за възстановяване на акциза върху горивата за фермерите, каквато практика имаше през 2008 и 2009 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4609 |14.03.2011 Технически трудности ни спъват в усвояването на европарите . 24| 5469 |14.03.2011 Червените се вдигат на протести на 26 март . 34| 4899 |11.03.2011 РЗС уличи Цветанов в измами с европари . 10| 5442 |11.03.2011 Шокиращо! Трусовете не спират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads