Реклама / Ads
24| 6491 |09.11.2011 НОВИНИ

Европарламентът готви поправка „Кунева”

.
Меглена Кунева
Излъгала в кампанията си, че не работи за Париба. Германия наложила вето на кандидатурата и за съветник на Барозу
 

Европейският парламент подготвя поправка в регламентите заради първия български комисар Меглена Кунева и още двама нейни колеги от екипа на Барозу, пише „Монитор”. Текстът е по инициатива на неправителствените организации „Прозрачност без граници“ и ALTER-EU. Те настояват за 2- или 3-годишен период, в който бившите еврокомисари да нямат право да заемат постове, свързани с дейността им в ЕК. Интересът им към Меглена Кунева е свързан с  включването й през май 2010 г. в Борда на директорите на една от най-големите европейски банки – БНП-Париба.„ALTER-EU призовава комисията да преразгледа настоящите занимания на бившите комисари Ферхойген, Макгрийви и Кунева и да въведе по-стриктен правилник за поведение на комисарите, включително тригодишна забрана, по време на която бившите комисари да нямат право да заемат никакви позиции, които биха влезли в конфликт на интереси с предишната им работа”, се казва в настояването на неправителствената организация. Според тяхното изследване, ад хок етичната комисия към ЕК, която трябва да даде становище, нито веднъж не се е произнесла отрицателно.

По отношение на Меглена Кунева организацията отбелязва, че само месеци преди назначението й в банката като еврокомисар тя е изготвила критичен доклад за лихвените равнища във финансовите институции. В резултат на натиска от страна на неправителствения сектор Европарламентът подготвя промени, които да забранят на комисарите да работят в сфера, съвпадаща с дейността им, твърдят източници на „Монитор” от Брюксел.Самата бивша еврокомисарка отрича да работи за БНП- Париба. В резюме от видеочат, публикувано на сайта на предизборната й кампания като кандидат за президент, Кунева твърди, че няма нищо общо с банката. „На въпрос дали затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” е свързан с поста й във френската банка БНП-Париба, Кунева посочи, че тя не е на работа в банката и припомни, че решението за затварянето на реакторите е взето през 1993 г., след което е било препотвърждавано от всяко следващо българско правителство”, пише в  сайта й.

Справка в сайта на самата банка обаче показва, че Меглена Кунева е част от Борда на директорите с мандат до 2013 г.Тя е избрана в ръководството на банката на събранието на акционерите през май 2010 г. заедно с още трима нови директори. Проверката на „Монитор“ показва още, че най-вероятно назначението на Кунева в Париба е реверанс към първата българска комисарка заради проваленото назначение на пост в самата Еврокомисия. Според публикации в европейския печат с изтичането на мандата й в Брюксел Кунева е трябвало да оглави Бюрото на европейските политически съветници. Това е мозъчен тръст към самата Европейска комисия. „Истината е, че Кунева кандидатства за позицията, но със съжаление Барозу трябваше да й откаже”, твърди интернет изданието New Europe. Източници в Берлин, близки до германското правителство, както и в Европейския парламент, твърдят, че на молбата на Кунева е било наложено вето от Германия като израз на политическа и лична подкрепа за българския премиер Бойко Борисов. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5902 |26.10.2011 Ангелов готви 20% съкращения в МО . 13| 6081 |08.10.2011 Готвим се за нов пик на кризата . 17| 5437 |14.09.2011 Външно готви списък с 37 нови посланици . 51| 7346 |10.08.2011 Трактора готви гангстерска война преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads