Реклама / Ads
0| 7875 |21.05.2020 НОВИНИ

Европарламентът: Отворете границите. Не дискриминирайте хората

.
Източник: БГНЕС
Свободното пътуване в рамките на ЕС доскоро беше даденост, но мерките срещу разпространението на коронавируса върнаха контрола на много от вътрешните граници в Европа, съобщават от Европарламента на сайта си europarl.europa.eu.
 

С подобряването на обстановката и приближаването на летните месеци страните постепенно разхлабват ограниченията. Депутатите в Европейския парламент настояват за завръщане възможно най-скоро към безпрепятствено пътуване в рамките на Шенгенската зона.

 

“Държавите членки действаха сами и сега е крайно време ЕС да се намеси, преди да е станало твърде късно и да бъдат причинени непоправими щети на Шенген", заяви Таня Файон (С&Д, Словения), която ръководи работна група в Парламента за наблюдение на функционирането на шенгенските правила. “Комисията трябва да поеме водеща роля за възстановяване на свободата на движение, на първо място за работещите в друга държава от ЕС. Европейската координация има решаващо значение."


Според правилата всяка държава членка има право да въведе гранични проверки на вътрешни граници за ограничен период от време, ако има сериозна заплаха за обществените политики или вътрешната сигурност. Държава, която реши да върне проверките, трябва да уведоми Европейската комисия. Комисията в момента следи за въведените ограничителни мерки заради COVID-19 по страни.


В пакет от препоръки за безопасното възстановяване на пътуванията в ЕС Европейската комисия предложи на 13 май на страните в ЕС и тези, които са част от Шенген, да отворят постепенно своите вътрешни граници. Ударението се поставя върху координацията на мерките между страните и зачитането на общи критерии, основани на насоки от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.


Предлага се вдигането на ограниченията да става на етапи и да започне между региони и страни с подобна епидемиологична обстановка. Ако например Германия реши да отвори границите си с Австрия, но Словения има подобна епидемиологична обстановка с тази в Австрия, Германия ще трябва да започне да приема и посетители от Словения. Освен това Германия няма да може да избира да приема само хора с австрийско гражданство, но и всички други, които живеят в Австрия.


Целта е постепенно да бъдат отворени всички граници и да се позволи безпроблемното пътуване, независимо дали то е по професионални или лични причини. За момента обаче няма график кога това ще се случи - всичко зависи от развитието на пандемията.


Управлението на границите и решенията за налагане или вдигане на граничния контрол са в правомощията на отделните държави членки, но от началото на епидемията Европейската комисия се стреми да гарантира движението на работници в критично важни сектори и доставките на стоки и услуги в единния пазар. Тя също така улесни завръщането у дома на стотици хиляди европейци, озовали се в чужда страна в началото на кризата, и предложи ограничения за влизането на граждани на държави извън ЕС, които ще останат в сила поне до 15 юни.

 

Депутатите в ЕП настояват за възстановяването на свободното движение на хора, стоки и услуги в ЕС. Те също така се обявяват за засилване на сътрудничеството в ЕС, за да се гарантира липсата на дискриминация срещу европейски граждани.


В дебат за състоянието на Шенгенските правила в комисията по граждански свободи на ЕП Таня Файон припомни за затварянето на граници по време на миграционната криза през 2015 г. Някои държави продължиха да осъществяват проверки с години и бяха критикувани за това от Парламента. “Ако не възстановим целостта на Шенген, ще застрашим сериозно европейския проект”, заяви тя. Депутатите искат възстановяване на граничните проверки да бъде възможно само при изключителни ситуации и за ограничено време.


Парламентарната комисия по граждански свободи подготвя резолюция за положението в Шенгенската зона. Очаква се текстът да бъде гласуван в пленарна зала през юни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7714 |19.05.2020 Проф. Костов: Интуицията ми подсказваше, че при нас няма да е голяма трагедия с коронавируса . 0| 8366 |19.05.2020 Доц. Инджов: Сблъсъкът Борисов-Радев ще ескалира, критиките към властта са обосновани . 0| 10672 |19.05.2020 Манолова към премиера: Господин Борисов, Вие сте нашето национално рядко щастие . 0| 11446 |18.05.2020 Мая Манолова обяви протест на 23 май: Няма КОЙ да ви повярва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads