Реклама / Ads
0| 4676 |14.12.2016 НОВИНИ

Европейската банка: Икономическият растеж на България е в спад

.
Икономическият растеж на България бележи спад. Страната трябва да по-добри бизнес средата, ако иска да го повиши. Дефлацията се запазва. Това се казва в годишния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
 

През 2016 г. икономическият растеж на България намалява с почти 1% от 3,6% през 2015 г. на 2,8%. Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година, когато растежът ще се запази на нива от 2,8%, предупреждават от финансовата институция. Докладът посочва също, че в страната се наблюдава дефлация от 0,6% от септември 2016 г. В същото време усилията за подсилване на бюджетните мерки са продължили.

 

Средносрочната фискална рамка предвижда постепенно намаляване на бюджетния дефицит с 0.5% от БВП през 2019 г. благодарение на по-добро събиране на данъците и по-добра ефективност на бюджетните разходи. От банката посочват още, че са предприети и значителни стъпки за възстановяване на доверието в банковия сектор. През август 2016 г. беше осъществен и Преглед на качеството на активите на българските банки, като почти всички от тях изпълняват капиталовите изисквания. Освен това докладът посочва и предприемането от страна на Българската народна банка (БНБ) на допълнителни мерки за засилване на банковия контрол. ЕБВР пишат в доклада си, че през 2015 г. фискалният дефицит на страната е намалял до 2,9% от БВП. Това се дължи на по-високите капиталови разходи в резултат на по-големи инвестиции по програми на ЕС за периода 2007-2013 година. Сред основните приоритети пред страната ни за следващата 2017 г. е необходимото продължаване на Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Според ЕБВР, макар и националните стратегии за съдебни реформи и борба срещу корупцията да са позитивни стъпки, тяхното прилагане остава предизвикателство. Като положителна мярка от банката разглеждат и приемането от парламента на антикорупционния закон през юни 2016 г., но посочват, че реалният политически ангажимент към него ще се прояви, чак след като окончателната му версия влезе в сила най-вероятно в началото на 2017 г. Банката отбелязва също, че усилията за подобряване на бизнес средата също трябва да продължат. За да се окаже подкрепа на икономическия растеж, трябва да бъде подобрена и бизнес средата и да се премахнат пречките пред получаването на електричество, плащането на данъци и започването на бизнес. Приоритет пред България за 2017 г. трябва да е и реформа на енергийния сектор, където трябва да се предприемат стъпки за намаляване на дела на обществения сектор в производството на електричество и да се изпълнят ангажиментите на правителството за привеждане на цените на електроенергията в регулирания сегмент на пазара, цитира БГНЕС. Също така трябва да бъде осигурена и стабилна система за подпомагане на енергията от възобновяеми източници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4487 |03.11.2016 ЧЕЗ подписа споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за 116 млн. евро . 0| 3748 |06.10.2016 Европейската гранична охрана започна работа на ”Капитан Андрево” . 0| 3604 |05.10.2016 Европейската гранична и брегова охрана започва работа у нас . 0| 4469 |20.09.2016 Европейската сметна палата: Събирайте пари за спирането на АЕЦ ”Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads