Реклама / Ads
12| 5138 |03.03.2015 НОВИНИ

Европейската комисия на крака за националния ни празник

.
Кристалина Георгиева
Националният празник на България бе отбелязан тази вечер в Европейската комисия в Брюксел. На тържеството бяха представени изпълнения на български музиканти, творби на композитора Добринка Табакова, както и изложбата "Настъпващото поколение". Присъстващите изпяха националния химн заедно с хор от млади българчета, които живеят в зад граница.
 
Когато сме извън България като че ли чувството към нея става още по-силно, отбеляза пред журналисти зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Светът много бързо се променя и ако европейците искаме да живеем по-добре в него, трябва да можем да очакваме промените и да бъдем готови за тях преди да са се случили, добави тя.

Много се гордея с Европа, защото оставаме най-голямата икономика в света и най-справедливото общество. Неравноправието е най-малко в Европа. Ние сме семейство на нации, обединено от общи ценности. Понякога не го казваме достатъчно силно на останалия свят, отбеляза Георгиева. По повод настоящата година тя посочи, че европейската икономика расте, което е добре за ЕС и за България. По нейните думи за нашата страна това е уникална година, защото би могла да бъде рекордна по усвояването на европейски средства. Имаме още девет милиарда евро (неусвоени от досегашния бюджет на ЕС) и 32 милиарда евро от бюджета до 2020 година. Трябва да направим така, че парите не просто да бъдат усвоявани, а да работят за хората, българите да ги почувстват, заяви Георгиева.

В последните няколко месеца България работи изключително активно да ускори усвояването на европейските средства, добави тя. По нейните думи в ЕК прави добро впечатление това, че у нас има разбиране за необходимостта от реформи, без които страната няма да бъде достатъчно конкурентоспособна. Усещането в ЕК е, че съдебната реформа, която доста дълго време беше в периферията на вниманието, сега е повече в центъра. Нека да видим какви ще бъдат резултатите, намеренията са отлични, трябва да видим действията до каква степен ще могат да гарантират придвижване в тази сфера, посочи еврокомисарят. Определено в последните няколко месеца се усеща стабилност, но нека да си кажем - имаме проблеми за решаване, България не трябва в никакъв случай да изгуби посоката от гледна точка на стабилността. Знаем, че в последната година и половина за съжаление тази стабилност малко се поразклати. Трябва да се постараем да овладеем положението, можем да го направим, правили сме го, имаме добри традиции. Това е тема, по която в обществото има единство, никой не иска да се връщаме в 90-те години, когато хората не знаеха какво ще се случи на следващия ден. Сега е времето, когато европейската икономика тръгва на високи обороти, да се възползваме от това, коментира Георгиева.

Тя отбеляза, че предстоят няколко критични месеца за икономическата политика на българското правителство, което трябва до април трябва да покаже дали е в състояние да извършва дълго отлаганите структурни реформи. По нейните думи същевременно ще бъде важно запазването на балансиран бюджет, за да не възникнат съмнения в способността на нашата страна да поддържа стабилността.

"Мешана скара, боб чорба, чушки бюрек, цедено кисело мляко с мед и ядки - днес, по случай 3-ти март, моите колеги в Европейската комисия опитаха ястия от българската кухня!", съобщи Кристалина Георгиева във Фейсбук. Тя публикува и снимки от почерпката, за да не бъде пропуснато някое ястие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4720 |26.02.2015 Дариткова сменя Стоян Тонев в Здравната комисия . 17| 5644 |24.02.2015 Външната комисия на ЕП гласува за защита на правата на гражданите с българска идентичност в Р Македония . 6| 4382 |24.02.2015 Станишев: Политическата нестабилност в Македония застрашава европейската й интеграция . 35| 5173 |21.02.2015 Лидери на европейската левица заявиха подкрепа за БСП и Миков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads