Реклама / Ads
29| 6911 |12.09.2013 НОВИНИ

Европейски магистрати шетат в София, крият ги от медиите

.
Източник: Булфото
В пълна тайнственост продължава визитата на четирима европейски пратеници, които провеждат срещи с висши магистрати в София вече няколко дни. До медиите достига пресята информация, която само потвърждава, че има такива хора у нас.
 
Какви срещи и разговори се водят в България можели да съобщават и коментират единствено главният прокурор Сотир Цацаров и говорителят на главния прокуратур Румяна Арнаудова, научи Фрог нюз от източници в магистратурата.

Никой така и не разбал, че пратениците на Барозу са имали разговори в специализираната прокуратура. Там те са изискали подробности за някои от делата за източвания на ДДС, Килърите-3 и др.  Дори поискали да се запознаят със събрания доказателтвен материал, обсъдили и сроковете за написване на обвинителните актове започването на съдебен процес.

На разговорите не присъствали зам.-главните прокурори Пенка Богданова и Борислав Сарафов, както се очаквало.

В четвъртък емисарите от ЕК имали среща с главния прокурор и двама негови заместници. Не присъствал шефът на следствието Бойко Найденов. Според едни източници той е в отпуск и проверяващите чужденци не искали да му прекъсват почивката. Според други обаче Найденов бил изолиран, защото докато бе временно изпълняващ длъжността главен прокурор през ноември 2012 г. заяви:Има много магистрати, които отказват да започват дела срещу престъпници с „бели якички“.

Пратениците на Брюксел от своя страна повдигнали въпроса за евентуална операция „чисти ръце” в съдебната ни система. Повод за тази идея били протестите пред ВСС, на които се скандира от две месеца искането за оставка на членът на ВСС Камен Ситнилски. Емисарите поискали подробо да се запознаят с казуса и изразили мнение, че този въпрос тряба да се реши открито и при пълно спазване на правилата и закона.

 

Скандалът със Ситнилски започна, след като на медиите бяха изпратени стенограми от подслушани разговори между членовете на ВСС Камен Ситнилски, Румен Боев, апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и окръжния на Хасково Иван Ванчев. От тях стана ясно, че Христов и Ванчев са лобирали сред колегите си да гласуват Ситнилски и Боев да влязат във ВСС.

И досега истинската причина за това контролирано изтичане на СРС-та не е ясна. В магистратските среди обаче не спира да се носи слухът, че в основата е предстоящият избор на градски прокурор на София, който вече бе отложен веднъж преди съдебната ваканция. Говори се още, че името на Ситнилски е замесено в скандали, някои от които са били прикривани, включително и от най-високо място.

 

Оказало се също, че гостите са много подробно информирани за случая "Красьо Черния", скандалите около назначенията на магистрати и съмненията за корупция в съдебата ни система. Те искали упорито да научат, какви конкретни мерки се взети срещу тези уродливи явления.

 

Някои от протестиращите издигнаха и плакати на английски: "Европа, помогни!".

 

Следващият мониторингов доклад на Европейската комисия ще бъде обявен през декември 2013 г. В него ще залегнат и всички констатации от сегашното посещение на европратениците.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5192 |11.09.2013 ГЕРБ сезира европейски институции за полицейски тормоз над граждани у нас . 4| 8395 |27.08.2013 В плен на Темида: Девет магистрати се обзавели с условни присъди . 5| 5875 |17.07.2013 Искат дисциплинарни наказания за магистратите Ситнилски, Христов и Ванчев . 0| 5035 |16.07.2013 Черна раница затвори "Европейски съюз" за час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads