Реклама / Ads
6| 4143 |16.01.2021 НОВИНИ

Европейският гняв срещу Pfizer и закъсняващите ваксини

.
Започнаха проблемите с ваксините срещу COVID-19. Те обаче нямат общо с тяхната безопасност или ефективност, а количество. Европейските държави пострадаха от недостиг на дози заради променения производствен процес на Pfizer/BioNTech, който създаде забавяния в доставките, което пречи на имунизационния процес.
 

Швеция, Дания, Финландия, Литва, Латвия и Естония призоваха Европейският съюз да предприеме действия и да упражни натиск върху фармацевтичните компании заради забавянията. 


От Pfizer увериха, че намалените доставки са временен проблем. 


В своя официална позиция вчера от фармацевтичната компания обявиха, че промяна в производствената практика е причинила забавянията. 


“Въпреки че ще забави доставките в края на януари и началото на февруари, това ще помогне да се увеличат значително дозите, достъпни за пациентите, в края на февруари и началото на март”, увериха още от Pfizer.


Според разчета на здравното министерство за количествата ваксини, които трябва да дойдат у нас до месец юли, през януари в страната се очаква да пристигнат общо 60 450 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. 75 075 ще бъдат доставени през месец февруари, а 102 375 - през март. Междувременно в страната вече е налична и втората одобрена от европейския лекарствен регулатор ваксина - тази на Moderna. Имунизацията с нея започна вчера. В понеделник у нас започва и втората фаза на ваксинацията в страната, в която са включени учителите и възрастните хора.


След като обявиха официално новината от Pfizer, последваха и реакции. Германското здравно министерство нарече новината “изненадваща” и у приеха със съжаление. Берлин отбеляза, 


Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен увери, че е получила гаранции от Pfizer, че всички поръчки ще бъдат изпълнени в първата половина на тази година. ⅓ от страните в блока изпитват недостиг на дози от ваксината, стана ясно по време на среща тази седмица. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 11660 |15.01.2021 Пламен Пасков: Българите, които ще се имунизират с Pfizer, са опитни мишлета . 7| 3345 |08.01.2021 ЕМА разреши извличането на 6 дози от ваксината на Pfizer . 5| 4003 |05.01.2021 Отиде си европейският шампион по лека атлетика Михаил Желев . 12| 3373 |03.01.2021 На летище София утре каца втората пратка с ваксините на Pfizer/BioNTech

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads