Реклама / Ads
0| 4291 |29.01.2020 НОВИНИ

ЕП окончателно гласува споразумението за излизане на Великобритания от ЕС

.
Източник: БГНЕС
Депутатите в Европейския парламент окончателно гласуваха споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз.От гласували 683 депутати, подкрепа за документа дадоха 621, 49 бяха „против“, а 13 се въздържаха.
 

Председателят на комисията по външни работи Дейвид Макалистър нарече Брекзит „историческа грешка“,  а много от изказалите се британски евродепутати заявиха, че един ден ще се върнат обратно в Европарламента. След вота голямата част от тях се уловиха за ръце и запяха световно известната шотландска песен „Олд ланг сайн“, известна на български като "Старата любов" по стихове на Робърт Бърнс.


Междувременно депутатите в Единбург подкрепиха призива за нов референдум за независимост на Шотландия от Великобритания.  Преди гласуването противници на Брекзит, в т.ч. и британски евродепутати от левицата, си направиха колективна снимка с шалове с надписи „Винаги единни“ с британския флаг от една страна и на ЕС от другата.

 

„Живеем във време, когато лъжите и популизма често надделяват над здравия разум. И е странно, че това се случи в именно страната, създала понятието „здрав разум“, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът от прогресивния алианс на социалистите и демократи Сергей Станишев.

 

„Тъжно е да се види, че си тръгва велика нация, която два пъти е освобождавала Европа“, каза председателят на работната група по Брекзит Ги Верхофстат. Той подчерта, че оттеглянето на Обединеното кралство не е започнало преди 3 и половина години, а далеч по рано с налагане на вето от страни, които са с единия крак в Общността, с другия – вън, като са вътре само за облагите.

 

„Брекзит е урок за ЕС. Трябва да се направи дълбока реформа без единодушно гласуване и вето“, бе категоричен той. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново повтори предложението си за нулеви квоти и нулеви мита, което да залегне в търговското споразумение за бъдещите отношения. „Само че при условие, че британските и европейските бизнеси се състезават на равна основа. Със сигурност няма да изложим нашите фирми на риск от нелоялна конкуренция“, подчерта тя. 

 

Сутринта при засилен интерес брифинг даде яркоизявеният Брекзитър - евродепутатът Найджъл Фарадж. Той подчерта, че Европейската комисия работи срещу интереса на гражданите си. и определи еврото като „стъпка към реална катастрофа, която задълбочава съществуващите културни разделения между Запада и Изтока“.  За Фарадж е по-добре Обединеното кралство да напусне без сделка, отколкото с лоша сделка. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6190 |29.01.2020 Адв. Елена Гунчева: Държавата окончателно е превърната в цирк от ГЕРБ . 2| 3927 |29.01.2020 Депутатите гласуват вота на недоверие . 9| 4328 |28.01.2020 Сидеров в СОС: Гласувахме да напълним джоба на френската „Веолия” за наша сметка . 2| 5845 |15.01.2020 Фрогоко: Съдът върна окончателно уволнена от Фандъкова директорка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads