Реклама / Ads
2| 4021 |06.04.2017 НОВИНИ

Европейският парламент призова Русия да освободи Навални

.
Алексей Навални
Европейският парламент прие в четвъртък резолюция относно Русия, в която призова руските власите да освободят лидера на опозицията Алексей Навални. На срещата на евродепутатите беше приета и втора резолюция, осъждаща репресиите срещу мирните демонстрации и арестите на правозащитници в Беларус.
 
Евродепутатите осъдиха задържането на лидера на опозицията в Русия Алексей Навални. Припомняме, че на 26 март руските власти задържаха стотици протестиращи в Москва, между които и Навални. Протестиращите опитали да предпазят Навални от това да бъде задържан от полицаите, но неуспешно. Протестът има за цел да призове за борба с корупцията и оставката на руския премиер Дмитрий Медведев.

Протестът се счита за един от най-големите в Русия след демонстрациите против Кремъл през 2011 и 2012 г. Над 50 000 души участваха в организираните от Алексей Навални антикорупционни протести в над 80 града из цяла Русия.

След задържането на Навални, той беше осъден на 15 дни затвор за това, че не се е подчинил на полицейските разпореждания при задържането му. Срещу лидера на опозицията в Русия беше наложена и глоба в размер на 20 хил. рубли за организирането на неразрешен от властите митинг.

В отговор на арестите, евродепутатите призоваха руските власти да освободят Навални и да снемат "политически мотивираните" присъди срещу него и всички мирни протестиращи. Те припомниха на Русия да спазва основните права на свобода на словото и на мирни събрания.


Европейският парламент изрази подкрепата си за инициативата на г-н Навални да се бори срещу корупцията и осъди непрекъснатите усилия на Русия да го накара да замълчи, пише в резолюцията на ЕП.

Евродепутатите изразиха и допълнителни съмнения относно независимостта и безпристрастността на съдебните институции в страната. Те призоваха още руските власти да прекратят всякакви актове на тормоз, включително и на съдебно равнище, срещу журналисти, политически опоненти и защитници на правата на човека, както и да спазват изцяло международните задължения в областта на правата на човека.

Европейският парламент осъди и масовите арести в Беларус. Според евродепутатите има безспорни репресии срещу мирните протестиращи в масовите демонстрации на 25 март, Деня на свободата в Беларус, в които взеха участие хиляди граждани.

Евродепутатите осъдиха действията на силите за сигурност, които нападнаха и биха протестиращи, арестуваха стотици хора, в това число местни и чуждестранни журналисти, които отразяваха събитията. Припомняме, че демонстрациите бяха насочени срещу приемането на президентския указ за въвеждане на т.нар. данък "социален паразит", предназначен да санкционира и налага принудителен труд на безработни граждани.

Евродепутатите отбелязаха ясната необходимост за по-широк процес на демократизация в Беларус. Те призовават властите в Беларус да освободят всички задържани по време на демонстрациите, както и да спрат репресиите срещу независимите медии и гражданското общество, за да могат обществените организации да функционират нормално.

Николай Статкевич е трябвало да участва в шествие, организиран от самия него...

В резолюцията на евродепутатите пише, че в случай на невъзможност да се извършат цялостни и безпристрастни разследвания относно всички твърдения, свързани с демонстрациите, ЕС може да наложи нови ограничителни мерки на Беларус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4985 |06.04.2017 Радев се измъква: Нека няма драма - парламентът приема законите . 1| 4108 |06.04.2017 Антони Тренчев: Корпоративен и купен вот оставиха РБ извън парламента . 0| 3814 |06.04.2017 ДПС на мястото на Атака в парламента . 1| 4178 |01.04.2017 Протестиращи подпалиха парламента в Парагвай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads