Реклама / Ads
10| 4684 |24.11.2010 НОВИНИ

Европейският съд отсвири Трактора

.
Алексей Петров
В решението си по случая на Алексей Петров срещу България Европейският съд по правата на човека заявява непредубедено, че искането е недопустимо, се посочва в прессъобщение, публикувано но официалния уебсайт на съда.
 

Искът бе подаден на 23 юли 2004 г. с оплаквания за нечовешко и унизително отношение, право на справедлив процес, нарушаване на личния живот, свобода на изразяване и информираност, право на удовлетворение и забрана за ограничение, се казва в прессъобщението. Петров се оплака в Европейския съд за човешките права заради загубените дела, заведени за клевета във връзка с твърденията на Едвин Сугарев, че има отношение към убийството на прокурора Никола Колев, поръчано от бившия главен прокурор Никола Филчев, както и към сделки със сръбската мафия. Твърденията бяха изказани от Сугарев в интервю за столичен ежедневник, както и в две други интервюта за национална радиостанция и национална телевизия през декември 2002 г.

Според решението на съда Петров не е представил никакви доказателства за липса на безпристрастност от съдиите, които са решавали неговия случай на национално ниво. В документа се посочва, че съдиите са посочили мотиви за всичките си решения и не са проявили никакви пристрастия към него и ответника в съдебната зала. По отношение на липсата на Петров на няколко заседания съдът посочва, че адвокатът му изрично е помолил делото да бъде гледано в отсъствие на клиента му. Относно оплакването за начина, по който националният съд е процедирал с доказателствата, в решението се казва, че националните съдилища имат правомощията да приемат доказателства и да ги използват в процеса по начин, какъвто намерят за нужно. Колкото до твърденията за грешки в протоколите от заседание, Европейският съд по човешките права отхвърля искането, тъй като не е апелативен съд спрямо националните съдилища и следователно няма правомощия за допуснати грешки във фактологията. Не се открива и некоректност във факта, че националните съдилища сливат втора и трета инстанция по наказателни дела. Относно обвиненията, че Софийски градски съд не е успял да се произнесе по случай в предвидения от националното законодателство едномесечен срок, Европейският съд по правата на човека смята, че този факт не се отнася към правото на справедлив процес, в какъвто смисъл е отправено оплакването.

Съдът отхвърля и оплакванията на Алексей Петров, отнасящи се до липсата на осъдителна присъда за ответника по неговото дело. Според решението дори Петров да е понесъл щети от оправдателната присъда на ответника, както твърди, отношението към него не е нечовешко и унизително.

Европейският съд за правата на човека отхвърля и исканията на Алексей Петров за дискриминиращ процес поради липса на конкретност, се посочва в документа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7081 |16.11.2010 Цв. Цветанов: Филчев поръчвал убийства, подставени лица на Трактора ги изпълнявали . 4| 5260 |16.11.2010 Вальо Топлото наел биячите на Трактора . 15| 6865 |12.11.2010 Ю. Рот на гости на Трактора с полицейски ескорт . 12| 6205 |11.11.2010 Яне готви "кабинет в сянка" с участие на Трактора?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads