Реклама / Ads
1| 5219 |20.07.2017 НОВИНИ

Европейският съюз и Великобритания с фундаментални различия за Брекзит

.
След четири дни преговори в Брюксел между Европейския съюз и Великобритания остават „фундаментални различия” за Брекзит. Така ги окачестви главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние по време на пресконференция с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис.
 
Двамата дадоха общ брифинг след края на втория кръг преговори за Брекзит, който започна в понеделник.

Барние изтъкна, че преговорите с Великобритания са показали фундаменталните различия относно как да се гарантират правата на гражданите.

По втория важен казус той поиска "разяснение" от Лондон относно сумата, която Обединеното кралство трябва да плати към евробюджета преди да напусне ЕС.

Брюксел иска въпросът за правата на гражданите да се решава в европейските съдилища, докато Лондон е категорично против. От думите на Барние стана ясно, че двете страни не отстъпват по въпроса. Шефът на преговорите от страна на ЕС подчерта, че съюзът не вижда алтернатива на Европейския съд относно правата на гражданите на ЕС на Острова.

"Дължим на тези 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания тази сигурност и защита", убеден Барние.

„Ще започнем да преговаряме, след като Великобритания изясни позицията си за финансите", каза още той и поясни, че общата задача с Дейвис е да започне да се работи съдържателно.

Дейвис от своя страна отказа да потвърди категорично дали Великобритания ще плати финансовите си задължения, докато Барние повтори, че Лондон трябва да си плати.

„Не можем да продължим преговорите, ако Великобритания не обясни позицията си", изтъкна Барние и предупреди Лондон да уреди всичките си сметки преди да напусне.

Иначе Дейвис е "окуражен" от преговорите, пояснявайки, че е постигнат напредък по въпроса за правата на гражданите. Но по думите му все още има области, където има разногласия по ключови въпроси.

Щом веднъж Великобритания разкрие какво очаква от преговорния процес, по думите на Барние, особено по отношение на правата на гражданите в чужбина, финансовите въпроси и границата с Ирландия, двете страни могат да се насочат към контролирано напускане на ЕС.

Барние подчерта, че ЕС няма намерение да прави отстъпки, след като Лондон сам е решил да напусне.
Дейвис изтъкна съгласието си с Барние за нуждата от споделяне на предвидимост на преговорите, но поясни, че двете страни трябва да постигнат "компромис" по въпроса за "бракоразводната сметка".

В заключение британският министър подчерта, че никой не очаква от ЕС да накаже Великобритания и че с Барние работят за "добра сделка", пише още News.bg=

Като цяло Дейвис обяви, че преговорите са били конструктивни, докато ЕС призова за "изясняване на позицията".

Междувременно Великобритания ще проведе първия пълен парламентарен дебат за отмяна на законодателството на ЕС на 7 септември.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5469 |17.07.2017 Във Великобритания пак се страхуват от българите . 1| 5795 |14.07.2017 Станишев и Корбин единни за правата на европейските граждани във Великобритания . 6| 6947 |22.06.2017 Борисов ще предложи Европейският банков орган да се премести от Лондон в София . 1| 6252 |22.06.2017 Туск: Великобритания може и да остане в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads