Реклама / Ads
0| 3821 |03.02.2017 НОВИНИ

Европейските лидери обсъдиха план за подпомагане на Либия

.
Европейските лидери обсъдиха план за подпомагане на Либия, чрез който да бъде намален миграционния поток от Африка към Европа. Те се събраха на неформална среща в Малта, която председателства ЕС.
 

България е представена от президента Румен Радев. Срещата се провежда при засилени мерки за сигурност в Двореца на Великия магистър в столицата Валета, където се намира кабинетът на президента на Малта, съобщи БНР.

 

Средиземноморският маршрут между Либия и Италия е един от най-смъртоносните, по който мигранти избират да влязат в Европа. Какво съдържа екшън планът за Либия, дали ще бъде избран подходът на техническа и финансова помощ, както и дали е бил приет с консенсус, ще стане ясно в по-късните часове на деня, когато ще има и официална пресконференция. Инициативата на Малта за комплексен подход в овладяването на миграционната криза в региона среща подкрепата и на либийското правителство.

 

В навечерието на срещата във Валета върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини обсъди подробностите на това сътрудничество с либийския премиер Файез Мустафа.

Европейските лидери вероятно ще наблегнат на създаването на лагери за мигрантите още на африканска територия.

 

Вярвам, че днес ще одобрим пакет от мерки за овладяване на миграционния поток, мерки, които ще спасят човешки животи, каза Федерика Могерини.

Светът и европейците имат нужда от силен Евросъюз, такъв който се придържа към нашите ценности, кара ни да бъдем верни на себе си и който да се превръща в силна опора за партньорите ни по света - гаранция за сигурността, свободната търговия, мира в региона и задълбочаване на сътрудничеството.

 

По време на работния обяд на европейските лидери, на който ще присъства и британският премиер Тереза Мей, по неофициална информация ще бъде повдигната темата за официалното започване на процедурата по Брекзит, както и за срещата на Мей с американския президент Доналд Тръмп.

 

Следобедното заседание на 27-те европейски лидери ще бъде посветено на политическия размисъл относно бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. Тема ще бъде и подготовката на предстоящото на 25 март отбелязване на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4410 |03.02.2017 Социалистите към Тръмп: Не толерираме неглижирането на европейските ценности . 2| 4028 |19.01.2017 Цацаров поиска да се отложи дебата за доклада от европейските прокурори . 3| 3916 |18.01.2017 БСП: Има опасност от спиране на европейските фондове . 3| 4767 |21.12.2016 Христо Иванов: Според европейските прокурори липсва борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads