Реклама / Ads
20| 4963 |09.12.2011 НОВИНИ

Европейските пари скараха управляващи и опозиция

.
Усвояването на парите от европейските фондове стана повод за поредната препирня между управляващи и опозиция по време на днешния парламентарен контрол.
 

    

България усвоява парите със средно европейско темпо и няма риск от загуба на средства, заяви от трибуната на НС министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

 

Предпоследни сме в Европа и рискуваме в края на годината да загубим 140 млн. евро, контрира  Меглена Плугчиева, сега депутат от БСП.

 

По време на управлението на кабинета "Станишев" България беше на 14-о място по усвояване на евросредствата, а преди дни бяхме изпреварени дори и от Румъния, като отидохме на предпоследното 26-о в ЕС, каза още Плугчиева като се позова на данни от Европейската комисия. След нас е само Италия.

 

За година България е усвоила около 15% от евросредствата през тази година, което ни нарежда сред страните със среден темп на усвояване, отговори й министър Дончев. Той посочи, че шампионите от Прибалтика са усвоили средно по 31% от средствата, докато съседна Румъния - скромните 3%.

 

Дончев и Плугчиева се разминаха и в оценката дали България ще загуби европари в края на годината.

 

Според Плугчиева около 140 млн. евро, които сме заявили в Брюксел, че ще бъдат използвани до края на 2011 г., все още не са платени. За да не се загубят парите, това трябва да стане до края на годината. Няма опасност от загуба на евросредства, отговори й обаче министър Дончев.

 

Той се аргументира, че сертифицираните разходи към края на ноември по всички оперативни програми превишават значително нивата, които България трябваше да сертифицира до края на 2011 г.

 

Над 1.1 млрд. евро са платени към 30 ноември, като от тях 936 млн. евро е европейското финансиране, каза Дончев. Той отличи програмите "Човешки ресурси", "Транспорт" и Околна среда", където има ръст на плащанията през тази година от три до пет пъти спрямо 2010 г.

 

Усвояването на европейските пари е незадоволително, смята Плугчиева. Тя посочи, че правителството е изпълнило 53% от прогнозните плащания през тази година и 77% договорените, като се позова на данни, предоставени й от министър Дончев, които той не отрече.

 

Общо по седемте оперативни програми са платени близо 2.8 млрд. лева към края на ноември, което е около 18% от бюджета им, каза министър Дончев. По думите му договорени са над 9 млрд. лв или 58% от бюджета.

 

За сравнение платените пари от еврофонодовете през 2009 г. са били 2%, през 2010 г. - 10%, което показва, че разплащането е нараснало съществено през изтеклата година, каза Дончев. Той обеща до края на годината тези цифри да бъдат подобрени.

 

За две години и половина кабинетът "Станишев" договори 27% от бюджета на програмите, докато при управлението на ГЕРБ досега са договорени само 25% от бюджетите на програмите, каза Плугчиева.

 

Над 90% от средствата по оперативните програми през 2012 г. ще бъдат договорени, обеща й министър Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7203 |30.11.2011 Управляващите клекнаха, започват преговори . 2| 5531 |14.11.2011 ОССЕ хвали управляващите след случая "Катуница" . 11| 4466 |13.11.2011 РЗС става конструктивна опозиция . 32| 6117 |26.10.2011 Фидосова към опозицията: Плачете, защото губите изборите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads