Реклама / Ads
1| 4247 |31.08.2018 НОВИНИ

Евтаназират всички прасета в селото с чумата

.
Дамян Илиев
Още тази вечер ще бъдат ликвидирани свинете в с. Тутраканци, където беше открито огнище на африканска чума. Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.
 

Големият проблем за България би бил, ако африканската чума по свинете наближи големите индустриални ферми, посочи той. Илиев информира, че близо половин милион са свинете в индустриалните ферми у нас.

 

По-рано днес от БАБХ съобщиха, че Националната референтна лаборатория е потвърдила инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине, в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна.

 

Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип "заден двор" e постъпил в агенцията на 30 август т.г.

 

Дамян Илиев обясни, че собственик на седем прасета в Тутраканци е констатирал повишена заболеваемост на животните, три от тях са умрели и той е информирал ветеринарите във Варна. Направена е аутопсия на животните, а наличието на вируса е потвърдено днес от Националната референтна лаборатория.

 

Свинете в с. Тутраканци са били 30, останали са 23. Още тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени, каза Илиев.

 

Сега ще бъдат умъртвени само свинете в селото, където е огнището. Взимат се проби от прасетата в 3-километровата зона около Тутраканци, обясни той.

 

Най-близкият свинекомплекс е на 40 км от огнището, каза директорът на БАБХ и посочи, че свинефермите у нас имат биосигурност на изключително високо ниво и подготвени ветеринари.

 

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но лесно се разнася, обясни Илиев, цитира bTV. Той посочи, че вирусът се предава чрез диви прасета, чрез фураж и чрез преработени продукти от свинско месо, включително и чрез опаковки, в които е имало такива продукти или месо от болни свине.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3942 |31.08.2018 Африканската чума по прасетата дойде и у нас . 10| 5726 |28.08.2018 Искат всички договори на „Трейс Груп Холд“ за строежи на пътища . 0| 4395 |16.08.2018 Всички мостове и виадукти по „Хемус“ са за ремонт . 0| 4243 |30.07.2018 Социалният министър обещава увеличаване на парите за всички хора с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads