Реклама / Ads
9| 4545 |19.11.2008 НОВИНИ

“Файненшъл таймс”: ЕС предупреждава, България се инати

.
Предупредителните знаци са повсеместни, но независимо от тях най-бедната страна-членка на ЕС настоява, че е в състояние да понесе глобалната финансова криза.
 

 

Такова заключение прави авторитетното икономическо издание “Файненшъл таймс” в оценка за поведението на страната ни в критичен момент на световен икономически трус.

Вестникът напомня, че още миналия месец “Стандард & Пуърс” понижи дългосрочния кредитен рейтинг на България на BBB, а през настоящия месец агенция “Фич” също понижи своя рейтинг за страната на BBB.

В петък Българската индустриална асоциация призова финансовото министерство да промени проектобюджета за следващата година и да коригира прогнозата за ръста на БВП от 4,7% на 2%. Асоциацията напомня, че сме свидетели на безпрецедентна финансова криза, а напрежението в българската икономика е причинено, не от вътрешни, а от външни фактори.

Българският министърът на финансите Пламен Орешарски, обаче, отхвърлил предупредителните предположения, че след като Унгария и Украйна получиха оздравителни заеми от Международния валутен фонд, България има вероятност да бъде следващата държава, наредена на опашката. Орешарски е цитиран с думите му, че ние не сме в подобна позиция, а българската банкова система изглежда здрава, с добро равнище на ликвидност и солидни резерви. Финансовият министър добавя, че притесненията ни за реалната икономика били по-големи, но независимо от това очакваме отонсително силен растеж през следващата година. Заради рекордно висока зърнена реколта икономическият ръст можел да достигне 6,9% през тази година. Все пак вестникът обръща специално внимание на факта, че дефицитът по текущата сметка е най-големият в Югоизточна Европа - 24% от БВП и изглежда неустойчив с оглед на спада в преките чуждестранни инвестиции. Посочва се, че притокът на инвестиции е спаднал с 48% през третото тримесечие, по данни на централната банка, след срива в сектора на строителството на ваканционни жилища и замразяването на трансфера от банките в еврозоната към техните български филиали. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4509 |15.11.2008 България получава мощи на Климент . 22| 4770 |10.11.2008 България - в Топ 100 на страните-измамници с евросредства . 2| 4844 |03.11.2008 Убиец на Пуканич вероятно се крие в България . 34| 5351 |03.11.2008 България с най- голям дял от мюсюлманско население в Европейския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads