Реклама / Ads
1| 3987 |25.11.2019 НОВИНИ

Фактор № 1 за смъртността сред българските мъже е ракът на белия дроб

.
Българските болници разполагат с все по-модерна апаратура за прецизна диагностика и ефективно лечение на болните с карцином на белия дроб Източник: БГНЕС
Най-честият рисков фактор за рак на белия дроб е тютюнопушенето, сочат проучванията. Относителният риск за развитие на заболяването при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите.
 

През 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2,1 милиона случая на белодробен карцином и 1,8 милиона смъртни случая в резултат на заболяването.

Повече от 58 % от всички случаи на заболяването в света възникват в Азия.

 

Статистиката за Европа за миналата година отчита 387 913 смъртни случая от белодробен карцином, което представлява 20 % от всички свързани с онкологични заболявания смъртни случаи.

 

В България ракът на белия дроб най-често е причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените. Данните сочат, че близо 79 % от пациентите се диагностицират в твърде напреднал стадий на заболяването.

 

Симптомите при рак на белия дроб са продължаваща кашлица, затруднено дишане, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло. Около 25 % от пациентите с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми. Амбицията на медиците у нас е до 2025 г. да се удвои преживяемостта, която сега е само 6 %.

 

Онкологът Мила Петрова изтъкна, че белодробният карцином е основна причина за смърт в световен мащаб. Взе по-често заболяването се среща при млади пациенти. То е изключително социално значимо заболяване, категорична бе Петрова. У нас няма активни мерки срещу тютюнопушенето. Само 15 % от пациентите никога не са пушили.

 

Ефектите след отказ от цигари са позитивни. Две седмици след отказ от тютюн функцията на белите дробове се възстановява. Отделните видове белодробен карцином се лекуват различно обясни онкологът. В малките градове и села диагностицираните пациенти са в по-късен стадий.

 

Доктор Полина Лъжанска подчерта, че трябва да се правят профилактични прегледи. Колкото по-информирано е едно общество, толкова по-здраво може да бъде то.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4043 |15.11.2019 Петър Витанов към кандидата за комисар по транспорта: Как ще се борите със смъртността по пътищата? . 2| 4196 |08.11.2019 Борисов: Поддържането на добросъседски отношения е ключов фактор за европейската интеграция на Западните Балкани . 0| 4129 |07.11.2019 Елена Йончева призова европейските институции да не оставят българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България . 6| 4394 |02.11.2019 И Киев скочи срещу изказването на Макрон за българските и украински банди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads