Реклама / Ads
7| 7054 |20.06.2011 НОВИНИ

Фалшив болничен спасява шефката на трансплантациите

.
Теодора Джалева
Днес пациентски организации скочиха отново срещу уволнената шефка на Изпълнителната агенция по трансплантации Теодора Джалева. Според тях тя не само искала да се изкара жертва, но с фалшив болничен лист се опитвала да възпрепятства уволнението си.
 

В петък Джалева бе отстранена от длъжност директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ). Тя обаче реагира мълнееносно, като заяви, че отстраняването й от поста се дължи на това, че открила сериозни нарушения в ин витро клиника.

Според Теодора Захариева от Българския пациентски форум Джалева целяла сриването на всичко направено до момента в сектора и компрометирането на страната ни пред чужди институции.

По думите й тя е допуснала сериозни злоупотреби със служебното си положение, като е прокарвала интереси на болница “Лозенец“ в качеството си на директор на ИАТ.

“Прави впечатление, че докато Джалева заемаше поста, на университетската болница “Лозенец”, където тя преди това е работила, не е направена нито една проверка и тя не присъства в графика на плановите проверки“, заяви Захариева.

Наред с това ИАТ и болница “Лозенец“ са възпрепятствали лечението на младо момиче в чужда клиника като в продължение на месеци не предоставяли медицински документи на семейството. Според бащата документите на дъщеря му се крият, тъй като са допуснати грешки и от болницата се страхуват, че някой друг може да ги открие.

Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания заяви, че освен това Джалева забранила на френски специалисти да извършват трансплантации на деца в “Пирогов“ и се опитала да ги убеди да работят в болница “Лозенец“ и когато те отказали, тя не им позволила да извършват дейност у нас.

Освен това Димитров твърди, че когато разбрала за отстраняването си, Джалева изпратила писма до редица чужди институции, свързани с трансплантациите и дори до Световната здравна организация. В писмата тя призовавала да й окажат подкрепа. По думите на Димитров, Джалева дори дала мобилния телефон на премиера Бойко Борисов на чуждестранните партньори на агенцията, за да се застъпят за нея.

Пациентските организации са учудени, че Джалева е решила да изнесе информация за незаконна дейност в ин витро клиника, чак когато е била отстранена. Те посочиха, че началникът на отдел “Асистирана репродукция” в ИАТ Боряна Рапонска има семеен бизнес с ин витро оплождането и при проверките е била в конфликт на интереси, тъй като е проверявала конкурентите си.

Захариева заяви, че по информация на пациентските организации, болничният, който Джалева си е взела, за да възпрепятства уволнението си, е фалшив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4968 |01.06.2011 БСП иска „главата” на шефката на НЦИОМ . 5| 5313 |16.05.2011 Закопчаха фалшив тотокъсметлия . 6| 5488 |28.04.2011 Шефката на пътното управление в Пазарджик се самоуби . 7| 5470 |21.04.2011 200 лв. награда, ако издадем фалшив преглед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads