Реклама / Ads
15| 7232 |22.10.2010 НОВИНИ

Фалшива тревога - кайма "Стара планина" без соя

.
Гафът бил на Мирослав Найденов и колегите му, които набедили в нарушение фирми, без да имат основание.
 

Лабораторна проверка в Хамбург показа, че четирите фирми, за които се твърдеше, че са сложили соя в колбаси с печата "Стара планина", са невинни. "Ние не сме се съмнявали в тези резултати, тъй като още от самото начало знаехме, че сме неправилно обвинени", коментира Светозар Игнатов от "Кен" Стара Загора. На тази информация от Националанта ветеринарна служба отговориха, че все още не са пристигнали резултатите от официалните проби, които са изпратени в Хамбург. Това ще стане или по-късно днес или в началото на другата седмица.

По думите на говорителя на НВМС Надежда Георгиева оповестените резултати са от проби, изпратени от фирмите. От Министерство на земеделието не разполагаха с информация по случая. Карначетата с марка „Стара планина" на пернишката фирма „Сами-М" също не съдържат соя, съобщава Lev.bg, позовавайки се на собственика на „Сами-М" Антон Костадинов.

И четирите фирми, за които земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че са с отнети лицензи за производство на продукти „Стара планина", са получили отрицателни проби за соя с факсове от лабораторията в Хамбург. Пробите са направени в една от най-реномираните лаборатории в Европа. Прецизността на измерване на съставките в продуктите е от порядъка на 2,5-милионни части от процента, уточни още Антон Костадинов. Последващите действия на набедените фирми предстои да бъдат уточнени. В "КЕН" обсъждат в момента резултатите от пробите и ще съгласуват официална позиция. От фирмата засега не посочиха дали ще предприемат някакви стъпки по отношение на прибързаното обвинение за нарушаване на стандарта.

Фирмите "Сами М" - Перник, „Лалов и Вачев" от Враца, „Унимес" от Монтана и „Кен" - Стара Загора бяха обявени от министър Найденов, че са нарушили стандарта „Стара планина" заради наличие на соя. Продуктите за контрола бяха иззети от търговската мрежа. Антон Костадинов е категоричен, че в България няма контролна лаборатория, която да измерва точно съотношението на съставките в месните продукти".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5560 |14.10.2010 Депутатите набиват кюфтета "Стара планина" в парламента . 15| 5266 |14.10.2010 Скандал! Слагат соя в кайма “Стара планина” . 18| 6039 |21.08.2010 Заместник на Етем с фалшива диплома? . 2| 5594 |20.08.2010 Първите продукти "Стара планина" тръгват към пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads