Реклама / Ads
0| 5480 |20.10.2010 НОВИНИ

Фалстарт на делото срещу екс министър Николай Цонев

.
С фалстарт започна днес делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, бившия висш служител от Министерството на финансите Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, съобщи БГНЕС.
 

Софийски градски съд (СГС) отложи делото за подкуп, което трябваше да започне днес, за 23-24 ноември поради абсурдната причина, че бившият военен министър Цонев не може да се яви в съда, заради неотложни ангажименти. 

За днес е насрочено и заседание на Военния съд по дело срещу Николай Цонев по друго обвинение. През 1999 г., в качеството му на началник на Управление "Снабдяване и търговия" и на директор на Дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната, е превишавал правата си, като многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения, произтичащи от Закона за общинските и държавните поръчки, Закона за обществените поръчки, наредби, инструкции, министерски заповеди и други подзаконови актове. Само един от призованите свидетели не се яви днес по делото – това е Божидар Ненков, зради което редседателят на съдебния състав съдия Иван Коев го глоби с 500 лева.

Преди началото на съдебното заседание Петър Сантиров заяви, че "единствено съм огорчен, че в това си качество влизам в тази сграда". И той, и другият подсъдим по делото Тенчо Попов отказаха да коментират делото. Тенчо Попов заяви, че от една страна е омерзен от това, което се е случило, защото "ме арестуваха със счупена глава и изгубих съзнание". От друга страна огорчението му е заради това, че се намира в съдебната зала и трябва да дава такива изявления, защото, по думите му, смята, че мястото му не е тук.

Като свидетел по делото днес се яви и следователят Петьо Петров. Той също отказа да коментира делото с мотива, че "може да се окаже, че ще се гледа при закрити врата". Петров обаче е на мнението, че трябва да се чуе всичко. Той каза, че не е приятел с Петър Сантиров, а били само познати. Помоли журналистите да не девалвират понятието "приятелство". На въпрос дали е изненадан, че Сантиров е посредничил, Петров каза, че "малко неща могат да ме изненадат в този живот". Попитан дали се притеснява, че от свидетел може да стане подсъдим, Петров заяви: "няма как да бъда на подсъдимата скамейка за подкуп". Същото се отнася и за провокация. Според него, Николай Цонев е имал основателни причини да се тревожи от разследването срещу него. Петьо Петров приема днешния ден като един ден от живота, а затова дали се чувства удобно в ролята си на свидетел днес, той каза: "най-удобно ми е да слушам U2".

След като делото бе отложено, наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов бе категоричен, че никой от подсъдимите не е заявявал искане делото да се гледа по съкратена процедура. Той обясни отново, че събраните до момента доказателства сочат даване на подкуп. Отнася се за престъпление, което има различни хипотези и не е необходимо да бъдат доказвани всички. Според Джамбазов, е достатъчно само една да бъде осъществена. Той отговори с въпрос на въпроса дали може да се гарантира, че няма да има чадър над следователя. Божидар Джамбазов каза: "Защо да има чадър?" 

Припомня, че Николай Цонев бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Спецполицаите задържаха Цонев във Военномедицинска академия след лека операция на носа. Арестът на Тенчо Попов стана при съвместна операция на ДАНС и МВР, проведена под ръководството на Главна прокуратура, в офис на бул. "Патриарх Евтимий", докато Попов предавал на магистрат сумата от 20 000 евро. Сантиров пък беше задържан в дома му в столичния квартал "Гоце Делчев".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4987 |19.10.2010 Ректорите скочиха срещу кабинета, искат си парите . 8| 4637 |18.10.2010 Министър Дянков отсвири Алма Матер . 3| 4894 |18.10.2010 Говорител на външно става зам.-министър на Младенов . 12| 5374 |14.10.2010 Румен Петков загуби съдебна битка срещу Юрген Рот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads