Реклама / Ads
3| 4464 |27.02.2019 НОВИНИ

Фалстарт на делото срещу квесторите на КТБ, прокуратурата пропуснала свидетели

.
Квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев.
До седмица прокуратурата трябва да актуализира списъка със свидетелите по делото срещу квесторите назначени от БНБ в КТБ. Днес делото не тръгна заради пропуските на обвинението. Отлагането – засега – е без дата.
 

Прокуратурата получи седемдневен срок, за да актуализира списъка със свидетелите по делото срещу квесторите за фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ) Станислав Лютов и Елена Костандичев. Двамата бяха назначени с решение на управителния съвет на БНБ след затварянето на банката през юни същата година.

 

Днес трябваше да се проведе първото заседание по делото, но се оказа, че цитирани в обвинителния акт свидетели не са описани в приложението към него, съобщава Кросс.

Разследването срещу квесторите започна през 2015 г.

 

Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще отговарят пред съда, затова, че в периода от 20.08.2014 г. до 14.01.2015 г в гр.София, действайки в качеството си на длъжностни лица – квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Според обвинението деянието е извършено умишлено и престъплението представлява особено тежък случай. Причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв. (един милион седемдесет хиляди триста осемдесет и три лева и осемдесет и три стотинки), посочват от Прокуратурата.

 

Припомняме и още нещо - при назначаването на Лютов и Костадинчев в закона имаше изискване заемащите тази длъжност да имат поне 5 години стаж на ръководна длъжност в кредитна институция. След като БНБ беше залята от искания за информация за професионалната квалификация на квесторите законът беше променен и това изискване отпадна. И до момента не е ясно дали двамата са отговаряли на изискванията, когато влизат в КТБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4552 |27.02.2019 Делото Йончева срещу Борисов продължава . 2| 4429 |11.02.2019 Лозан Панов поиска наказание за Георги Ушев заради делото ”Иванчева” . 1| 4388 |11.02.2019 Борисов не се яви в съда по делото срещу Петър Москов . 5| 4429 |11.02.2019 Разпитват Борисов в съда по делото срещу Петър Москов и вноса на турските ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads