Реклама / Ads
13| 4968 |13.03.2011 НОВИНИ

Й. Фандъкова: Изборите не са моя цел

.
Йорданка Фандъкова
В София беше осъществено презониране и така се вдигна данък сгради на около 90 000 собственици на имоти в града, което и предизвика обвиненията на столичани, че общината е „действала тайно".
 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи на Столичния общински съвет да спре изпълнението на решението за презонирането на София.

На пресконференция в СО Фандъкова обясни, че решението й се основава именно на отправените упреци от страна на софиянци, че вдигането на данъците е направено „на тъмно" и те са объркани. Постановена е проверка за начина на изчисление на данъците и която да порвери проблемите по места. Проверката не е приключила, но става ясно, че в някои места на София данъците надвишават предварително обявените нива и проценти. Изводът е, че не сме успели да обясним целта на въвеждане на новите зони в София. Въвеждането на новите зони е правилно и безалтернативно решение, каза Фандъкова.

Столичният градоначалник обясни, че постъпилите пари от завишените данъци ще бъдат върнати чрез приспадане от следващи вноски или ще бъдат върнати обратно чрез направени преизчисления.

Решението не е лесно, за мен е най-важно хората да са спокойни и да са сигурни в тази напрегната обстановка, заяви тя. Фандъкова беше категорична, че всеки, който има вина за този проблем, ще поеме своята отговорност.

Имаме пропуски предимно в комуникацията и информацията, призна Фандъкова, но поясни, че целта не е била да се напълни хазната, а да се внесе яснота за данъчните зони в София.

По думите й по това перо в бюджета на столицата е било предвидено да влязат три милиона лева приходи от данъци и 4 - 4,5 милиона приходи от такса битови отпадъци. Ако имаме доверието на хората и бизнеса - то аз съм сигурна, че от повишената събираемост ще компенсираме тези средства, посочи тя и допълни, че се работи за привличане на външно финансиране.
Кметът се „застрахова", че днешното решение няма предизборен привкус. Ако за мен основни бяха изборите, нямаше да подкрепя подобно решение, тъй като то е изключително непопулярно, изтъкна Фандъкова.

В заключение тя каза, че подреждането на картата на София е постижение, за да могат всички софиянци да видят в каква зона живеят и така да си планират данъците, които трябва да заплатят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4968 |08.03.2011 Първанов: Ще запазя неутралитет за изборите . 10| 5390 |21.02.2011 Й. Фандъкова: Изграждаме цялата транспортна схема на София . 4| 5159 |28.01.2011 Й. Фандъкова: Работим; няма магически пръчки . 3| 4932 |18.01.2011 Ил. Иванова: Изборите дадоха старт на СРС-кампанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads