Реклама / Ads
7| 5257 |10.07.2009 НОВИНИ

Й. Фандъкова: Изпитът след 7-ми клас за гимназии да отпадне

.
Външното оценяване достигна до този клас и ако бъде добре подготвен тестът, той може да изиграе ролята на приемен изпит, за да се спести стресът за родители и за деца, предложи зам.-кметът на София по образование.
 

Нарушена, а в редица случаи дори несъздадена е връзката между средното и висшето образование, констатира по БТВ зам-кметът по образование в Столична община Йорданка Фандъкова, чието име е едно от най-спряганите за нов министър на образованието и науката в новото правителство на ГЕРБ.

Критериите в университета и в училище са доста различни, това е явно вкл. и днес на кандидатстудентския изпит по български език и литература в СУ, където се вижда, че учениците трябва да познават много добре литературния текст и да създават свои, нещо, което не всички и не добре са усвоили в училище, добави зам.-кметът.

Създаването на качество на образованието изисква комплекс от мерки, каза още Фандъкова. Финансовата реформа е добра за дисциплиниране на системата, но не води до автоматично получаване на качество.

Квалификацията и мотивацията на учителите са едно от най-важните условия за достигане на качество, отбеляза Фандъкова. Учебното съдържание обаче също трябва да е насочено към постигане на цели, добави тя.

Образованието е ключов сектор за развитието на икономиката, но сега системата трябва да се успокои от гл. т. на непрекъснати промени, обобщи проектообразователният министър на ГЕРБ.

За нас е важно какъв ще бъде законът за средното образование, а не непременно той да бъде бързо приет. В настоящия проект са заложени доста необмислени идеи; ГЕРБ има рамката, която ще бъде обществено обсъдена и приета до една година.

5 годишните деца също трябва да бъдат обхванати от предучилищната подготовка, но не става дума за намаляване на училищната възраст. Трябва да отпадне и изпитът за 7 клас, защото външното оценяване достигна до този клас и ако бъде добре подготвен тестът, той може да изиграе ролята на приемен изпит, за да се спести стресът за родители и за деца, предложи Й. Фандъкова.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4943 |09.07.2009 След царя и Първанова хвърли оставка . 38| 5539 |09.07.2009 Ив. Костов: Следващото управление е в цайтнот . 41| 7576 |03.07.2009 Б. Борисов: След изборите, шефовете на служби с папките при мен! . 9| 5006 |01.07.2009 Р. Петков: Експертен кабинет - последен ход преди нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads