Реклама / Ads
18| 5811 |17.09.2020 НОВИНИ

Фандъкова към софиянци: Историята показва, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ

.
Градът ни е пазител на история, която пишем заедно - със свободен избор и с мъдрост. Това написа във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова по случая Деня на София. Тя честити празника на софианци и пожела вярата надеждата и любовта ”да бъдат плодовете на нашите усилия”.
 

"Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре", посочи още Фандъкова.

 

Ето и цялото й изявление:

 

"Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава "Символа на вярата" за целия християнски свят и до днес.

 

30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява "Едикта на толерантността", с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя.


Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни.

Единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност.

 

Днес, когато посрещаме празника на града ни без обичайните тържествени събития, да помним, че голямото тържество е тържеството на нашата заедност.

 

Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре.

 

Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето.

 

Градът ни е пазител на история, която пишем заедно - със свободен избор и с мъдрост.

Скъпи софиянци, бъдете здрави!


Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия.
За да пребъде София!

 

Честит празник!"




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7289 |13.09.2020 Пак имаме ”хубаво е, но не е готово” - Фандъкова се похвали с булевард без тротоари . 43| 23466 |02.09.2020 Борисов - първият премиер в историята на България използвал газ срещу протестиращи . 6| 6034 |01.09.2020 Мартин Димитров: Най-тефлоновият премиер в историята прилича на стар руски тиган . 29| 10000 |30.08.2020 Дионисий пред Фрог: Историята сега от Народа е ред да се пише – или ще е чест и гордост, или срам и плач

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads