Реклама / Ads
11| 5145 |19.08.2013 НОВИНИ

Фандъкова: В китайския ресторант са нарушени правилата

.
Йорданка Фандъкова Източник: Булфото
Нашите експерти, които бяха на място, смятат, че тук става дума за проблеми с експлоатацията.
 

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР за взрива от неделя вечер в китайски столичен ресторант.

По думите й има информация, че този обект е въведен в експлоатация много отдавана. Реституиран е 1993-94 г., а от 2002-03 г. има договор за наема. "Въпросът засяга експлоатацията на подобни съоръжения", каза градоначалникът. Тя посочи, че е изпратила писмо до ръководителя на ДА "Технически надзор" да се погледне сериозно на контрола на всички подобни съоръжения.

Фандъкова също потвърди, че няма проблеми с носещата конструкция и няма опасност за самата сграда, но се обръща специално внимание на начина за разчистване. Приключили са и огледите на районната администрация на щетите по жилищата и офисите в сградата. Направени са огледи на 16 жилища и офиси и в 4 от тях има констатирани щети. Кметът на София посочи, че всеки, който е допуснал небрежност, която можеше да струва живота на десетки хора – със сигурност трябва да понесе и отговорност.

Според кмета половината от пострадалите са освободени от болницата, а днес е имало повторни огледи от сутринта. Продължава огледът за конструктивната експертиза и издаване на предписания на собствениците и тя очаква да приключи до края на седмицата. Огледът на разследващите полицейски инспектори е приключил и към момента се създава организация за обезопасяване. Фандъкова подчерта, че очакват собственикът да изпълни предписанията, за да се обезопаси максимално добре обектът.

За днешната тежка катастрофа на гара Яна, кметът на София посочи, че вярва и такава е и практиката в общината, при големи инфраструктурни обекти с приключени строителни дейности да се пуска движението, независимо, че след това има още работа по издаване на разрешителното. "Настоявах още в петък, разговарях с директора на АПИ, събота и неделя да пуснат движението. Не виждах причина да не се пуска движението", коментира тя и изказа съболезнования на близките на загиналите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8241 |18.08.2013 Взрив на пъпа на София, ранени в китайски ресторант . 24| 7136 |05.08.2013 Изгоря ресторантът на фамилията Кленовски . 11| 4823 |04.08.2013 Фандъкова: Не се чувствам заложник на никого . 31| 4917 |26.07.2013 Фандъкова: Свършила съм си работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads