Реклама / Ads
3| 4751 |13.10.2013 НОВИНИ

Фандъкова: Трябват спешни мерки за бежанците във "Враждебна"

.
Кметът на София Йорданка Фандъкова Източник: Булфото
Министерство на здравеопазването и здравната инспекция трябва да предприемат спешни мерки по отношение на условията, в които живеят настанените бежанци в центъра в квартал „Враждебна”.
 

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред „Фокус” по отношение на бежанския проблем в София. По думите на Фандъкова още от първия ден след отварянето на този център е ясно, че условията не са подходящи за настаняване на бежанци, като доказателство за това са направените репортажи и констатираните сериозни проблеми от лекари.

„Говори се дори за бедствено положение и за опасност от зарази, като тази опасност е както за хората вътре, така и за хората извън бежанския център”, отбеляза столичният кмет. Тя обясни, че е провела разговори по тази тема с председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, и е настояла да се спре настаняването на бежанци в този център.

Според столичния кмет напрежението в бежанските центрове създава напрежение и извън тях и именно заради това трябва да се предприемат незабавни мерки по отношение на ситуацията в бежанския център във „Враждебна”.

„Условията във фургоните във военните поделения, където също са настанени бежанци, са доста по-добри и нормални за живот, отколкото тези в бежанския център. Когато се поеме грижата за настаняване на бежанците, това не трябва да е само за отбиване на номера, но тези хора трябва да бъдат настанени при едни адекватни и нормални условия”, коментира още кметът на Столична община.

"Концентрацията на бежанци на едно място крие много рискове", е коментирала още Фандъкова по време на среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на среща с премиера Пламен Орешарски.

„Още при първия сигнал за откриването на нови центрове за бежанци в столицата аз поисках среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с министър-председателя Пламен Орешарски, но за съжаление тези две срещи се състояха чак след като бе взето решение за разкриването на два нови бежански центъра в София", посочи столичният кмет.

Тя обясни, че настаняването на бежанците на територията на цялата страна, включително и на София, е отговорност на държавата и тя взема решенията. „За съжаление обаче правителството е бързало при настаняването на бежанците и заради това не са се обърнали към кметовете на общини. Това определено е неправилен подход", коментира още Фандъкова.

Тя призова за това да бъдат увеличени патрулите около бежанските центрове, както и в централната градска част на София. „Бежанският проблем е много сериозен проблем пред цялата страна и дано държавата да продължи с мерките за увеличаване на капацитета на районните патрули с цел по-висока сигурност", отбеляза кметът на Столична община.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5087 |29.09.2013 Фандъкова: Повече от половината бежанци са вече в София . 5| 5205 |26.09.2013 Йорданка Фандъкова: Увеличават се престъпленията с бежанци . 56| 6252 |19.09.2013 Бойко Борисов: Местан е изнервен след неуспешни интервюта . 23| 4831 |10.09.2013 Фандъкова: Работя вече с трето правителство и за мен е важно да си свърша работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads