Реклама / Ads

3| 4623 |12.01.2011 НОВИНИ

Фарамцевти бойкотират МЗ за търговете с лекарства

.
След пациентските организации, и фармацевтичните фирми изразиха резерви към децентрализацията на лекарствените търгове, предприета от здравното министерство.

От март тази година търговете за онколекарства и за медикаменти за болни на хемодиализа вече ще се правят не от министерството, а отделните болници.

Против подобна схема на организация се обявиха от Българската генерична фармацевтична асоциация и от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Двете организации са изпратили писма до здравния министър Стефан Константинов и неговата заместничка с ресор лекарства Гергана Павлова.

От Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители заявяват, че търговете на здравното министерство многократно са демонстрирали, че не са подходящ начин за осигуряване на лекарства, но проблемът се корени в спецификата на самите търгове, а не в това кой ги организира.

“Всеки търг означава предварително определяне на количества, което води до презапасяване с едни и недостиг на други медикаменти“, посочват от организацията. Оттам коментират, че тези проблеми няма да се решат като с прехвърлянето на доставката на лекарства от един търг, организиран от министерството, на няколко десетки търга, организирани от лечебни заведения.

Оттам посочват какви са предимствата на заплащането на лекарства от НЗОК – това, че се плаща за реално отпуснати медикаменти и платените суми съответстват на реалните нужди от лекарства. Освен това се избягва и прекъсването на лечение поради изчерпване на количествата лекарства непосредствено преди търговете.

От асоциацията са убедени, че реимбурсният модел, по който заплаща НЗОК, може да замени търговете, обратно на становището на здравното министерство, че за тези лекарства това е невъзможно, защото лечението с тях се провежда само в болниците.

Според асоциацията няма проблем тръжния модел от средата на 2011 година или от началото на 2012 година да се замени със заплащане от НЗОК като отпускането става чрез аптеките на лечебните заведения. Дотогава от асоциацията предлагат здравното министерство да проведе търг за централизирана доставка на лекарства.

От Българската генерична фармацевтична асоциацията също се обявяват против децентрализирането на търговете и призовават поне да се върне централизираната доставка или поне да се осигури достатъчно дълъг преходен период. Оттам също смятат, че предприетата от здравното министерство промяна само усложнява системата за снабдяване с лекарства и крайният резултат няма да се подобри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 4704 |08.12.2010 Студенти бойкотират 8-ми декември, излизат на протести . 2| 4970 |15.10.2010 Адвокати бойкотират държавата заради неплатени услуги . 9| 6926 |19.08.2010 Чиновници в отпуска “бойкотират” строителния бизнес, институциите отричат . 31| 7454 |25.06.2010 ВИП-гейове бойкотират парада, скинари посрещат с „Молотов” хомосексуалистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ