Реклама / Ads
Frognews
5| 5002 |27.02.2010

Фармацевтичен бос шета в ръководството на НЗОК

.
От БСП искат обществен дебат за здравната система
Правителството постави представители на едрия фармацевтичен бизнес в ръководството на НЗОК, каза пред журналисти народният представител от БСП Янаки Стоилов.

Стоилов отказа да назове конкретно име, но заяви, че става дума за лице от Софарма, което е назначено в Надзорния съвет на Здравната каса.

Помолен да разкрие името на служителя Емил Райнов, бивш заместник-министър в здравеопазването, отговори, че това е „обществена информация", която е достъпна в интернет страницата на НЗОК.

На въпрос дали имат информация, че корпоративният представител работи в ущърб на обществения интерес, Янаки Стоилов отговори, че този въпрос трябва да се провери, правейки уточнението, че Здравната каса повишава цените на някои лекарства, които частично финансира.

БСП е против това - да отпадне безплатното предоставяне от НЗОК на някои лекарства, сред които тези за остеопороза и паркинсон, които до сега се отпускат безплатно от Здравната каса. Червените се опасяват, че това може да стане и за инсулина, затова настояват да не се допускат корпоративни интереси да влияят при определянето на лекарствата, които се финансират от Здравната каса и завишаването на цените им. Социалистите искат още и да се изплатят напълно средствата на всички лечебни заведения за извършените от тях здравни услуги, които според тях се бавят от януари месец.

“Най-много държим действията на съдебната власт и специално на съда да бъдат ръководени само от закона, а не от конюнктурата на събитията, от внушенията, от очаквания на една или друга институция в държавата”, заяви още Янаки Стоилов.

Ние отстояваме независимостта и откритостта на съдебната власт пред българското общество, коментира още той. Доверието на българските граждани към съдебната власт не е високо и очакванията към нея са големи. Това не е повод да бъде дискредитирана съдебната власт и тя да получава оценка от изпълнителната власт, което се възприема като натиск. Това не съответства на ангажимента, който премиерът пое пред ВСС, тъй като редица изявления на вътрешния министър Цветан Цветанов са точно в обратна посока, коментира Стоилов.

Той изтъкна, че с действията на правителството в здравната сфера се ограничава достъпът до болнична помощ на над 1 милион от българските граждани. Подкрепяме протестите на гражданите срещу ограничаване на достъпа им до здравна помощ, заяви той. След няколко месеца БСП ще има цялостна позиция за реформиране на здравната система. От партията ще започнат широк обществен дебат като акцентират върху това, че пациентът трябва да е в центъра на здравната система и да има нарастващо качество на услугата, както и солидарно финансиране на здравеопазването - ползване според потребностите и участие според доходите.

БСП ще представи критерии за допълнително финансиране на болници в определени райони, в които се включат демографски, социални и географски показатели. Той припомни искането на БСП за национална здравна карта, предложението на партията да бъдат разблокирани от резерва 450 милиона лева, както и прекратяване на просрочията.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Екс-ръководството на МОСВ скрило важни писма 9| 4386 |24.01.2010 . Съдът пусна агентите на ДС в ръководството на парламента 18| 4248 |04.12.2009 . Ив. Костов: Да се сменят ръководството и ключови офицери в ДАНС 32| 4441 |30.07.2009 . Ръководството на "Новото време" подаде оставка 6| 4407 |10.07.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ