Реклама / Ads
13| 4624 |23.08.2012 НОВИНИ

Фармацевтите се обръщат към ВАС. Не пипайте надценките!

.
Фармацевти заплашиха да атакуват намалените им от правителството надценки пред съда и да сезират европейските институции за непрозрачното ценообразуване и административното преразпределение на пазара на едро и дребно във фармацевтичния сектор.
 

Преди ден кабинетът одобри внесени от здравния министър Десислава Атанасова промени в наредба на здравното министерство, с които надценките на аптеките и дистрибуторите се намаляват с по два процентни пункта.

Приетите промени в наредба на Министерството на здравеопазването няма да доведат до поевтиняване на лекарствата, убедени са от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според фармацевтите мярката ще затрудни работата на по-малките аптеки, тъй като надценката е единственият им приход, от който издържат персонала си.

С приетите промени, търговците на едро имат право на надценки между 6 и 10%, а аптеките - средно на 20 на сто.

„Казано най-просто след влизане в сила на постановлението, ние ще купуваме с 2% по-скъпо лекарството. Това е защото намалявайки с 2% ще се намали нашата отстъпка, която те ни дават. Те ни дават за различните лекарства различни отстъпки, които зависят от тяхната надценка. Казано с една дума, не може след като ние купуваме 2% по-скъпо лекарството някой да очаква цената да намалее. В това няма логика”, обясни пред "Дарик" председателят на асоциацията Николай Костов.

„Има една малка част аптеки, които обаче са много важни от социална гледна точка, защото са в малки населени места. Те обикновено работят на пределните цени, тъй като оборотите им са символични. За да могат да се издържат, техните надценки не могат да са малки, нито могат да се сравняват с аптеките в големите градове”, обясни още Николай Костов.

Фармацевтите възнамеряват да сезират Върховния административен съд (ВАС), като се позовават на решение на Комисията за защита от конкуренцията от юни тази година. Антимонополната комисия постанови, че определеният от държавата ред за разпространение на медикаментите, заплащани от НЗОК,  не стимулира достатъчно аптеките да участват в тяхното предлагане, тъй като нямат право на надценка, а получават само по 2 лева за обработка на рецепта.

Според фармацевтите приетите от правителството мерки за поевтиняване на лекарствата са популистки. Те настояват здравното министерство да организира кръгла маса, на която да бъдат обсъдени предложения, които реално могат да ограничат разходите за лекарства, както на здравната каса, така и на хората.

Една от предлаганите от фармацевтите мерки е въвеждането на норма за лекарите за предписване на генерични медикаменти. Дават пример с Франция, където 30% от предписаните от един лекар продукти трябва да са генерични.

Фармацевтите предлагат също да се въведат пределни бюджети на лекарите за предписване на лекарства. “Доказано е, че най-ефикасните мерки за намаляване на разходите за лекарства са тези, които са насочени срещу хората, които ги създават – лекарите. Тази практика е много успешна във Великобритания, където въвеждането на такива бюджети за по-голяма група от лекари, води до намаляване  до 13% на разходите за лекарства“, смятат фармацевтите.

Друга предлагана мярка е въвеждането на клинични фармацевти в болниците, което според аптекарите би намалило разходите за лекарства на болниците с 20% -30%.

Фармацевтите препоръчват и периодично прочистване на позитивния лекарствен списък от лекарства, които не са стойностно-ефективни. “В някои държави е практика да се създават дори “черни списъци” с лекарства, терапията с които не е стойностно-ефективна”, коментират експертите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12679 |28.06.2012 Какво препоръчват фармацевтите? . 150| 5811 |23.02.2012 Не пипайте ДДС-то за лекарствата, зове М.Стоянова . 11| 5579 |11.11.2011 Обръщат с хастара наопаки имоти на "цар" Киро . 0| 6078 |27.05.2007 Четирима българи се обръщат с „Хамър” в Ирак, единият е със счупен таз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads