Реклама / Ads
7| 5348 |19.02.2011 НОВИНИ

Фелдшерите и сестрите с повече задължения

.
Фелдшерите и медицинските сестри вече могат да оказват сами спешна помощ. Това става ясно от новата Наредба за дейностите, които специалистите по здравни грижи могат да извършват самостоятелно.
 

Вчера тя влезе в сила, след като бе публикувана в “Държавен вестник”. Тези специалисти могат самостоятелно да извършват рехабилитация и определени манипулации, да правят профилактика и да дават здравни съвети.

Акушерките занапред ще могат да водят нормално раждане при главично прилежание на плода. Няма да се налага да чакат лекар. Новата наредба е първият по рода си такъв документ. Акушерките ще имат право освен това да правят и епизиотомия (лек срез) при раждане, но в присъствието на лекар. Те поемат наблюдението на майката и детето непосредствено след появата му на бял свят. Ще могат да диагностицират проблеми, налагащи лекарска намеса. Ще следят за признаци на аномалии при майката или детето, които изискват специализирана намеса, ще обработват оперативни рани. Акушерката ще дава информация за ползата от кърменето, както и за безплодието. Тя и медицинската сестра ще съветват за отглеждането на новороденото и за имунизациите.

Сестрите ще поемат повече отговорности в профилактиката на сексуално предавани инфекции, ХИВ и СПИН, токсикомании, алкохолизъм, пушене, насилие, трудови и битови злополуки. От тях се очаква и да откриват хора с повишен здравен риск. Наред с това в болница ще вършат обичайните си задължения - ще дават лекарства, ще слагат инжекции и катетри.

Фелдшерите получават право сами да преливат кръв или да изпълняват лечение, назначено от доктор. Заедно с медицинските сестри те ще могат да помагат на пациентите да се възстановят и ресоциализират след тежки социалнозначими заболявания като онкологичните и сърдечносъдовите, да наблюдават и да се грижат за хора с опасни рани.

Само преди дни здравният министър д-р Стефан Константинов се завърна от Германия, където се запозна с немския опит в спешната помощ. В 90% от повикванията с линейката там пристига парамедик (фелдшер), а не лекар, стана ясно след завръщането на нашата делегация.(24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5512 |09.02.2011 Повече от половината зъболекари не работят с НЗОК . 9| 5048 |09.02.2011 Харчим 25% повече за електроенергия . 20| 7545 |05.02.2011 Пр. Христов: Да не чувам повече за лекарството против рак . 10| 5134 |05.02.2011 Кабинетът предвижда повече пари за социални помощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads