Реклама / Ads
5| 6265 |14.10.2012 НОВИНИ

Феликс Баумгартнер, часове преди скока за 50 милиона евро: Мотивира ме болно от рак дете!

.
43-годишният австриец Феликс Баумгартнер ще опита да подобри 4 световни рекорда.
 

Днес, в 14,30 часа българско време, той ще скочи от ръба на Космоса, опитвайки се да стане първият човек, който преодолява свръхзвуковата бариера без помощта на механични средства и който подобрява рекордите за достигната височина с балон, за най-високо и за най-продължително свободно падане.

Според информация на австрийските медии спонсорите са инвестирали в скока около 50 милиона евро. Първият опит 10 октомври пропадна заради силните ветрове над Розуел, щата Ню Мексико. Днес за 14,30 ч българско време е планиран вторият опит, който БЛИЦ ще предава на живо. В същото време телевизия "България Он Еър" разпространи интервю със самия Баумгартнер, който коментира предстоящото зрелище часове преди началото му.

- С цялото това чакане, как успявате да запазите позитивизма си?

- Тук съм със семейството и приятелите си, които ме подкрепят. Ходя във фитнеса и се опитвам да не губя форма. Написал съм си домашното и съм присъствал на всички срещи с екипа, в който имам вяра. И всички чакаме времето да се оправи.

- Подготовката ли ви кара да се чувствате толкова сигурен, че ще изпълните мисията?

- От техническа гледна точка, имам най-добрият екип. Що се отнася до мен, аз съм подготвен откакто започнах да скачам. Работил съм за проект като този от дете, когато започнах да се уча от хора като Джо Китингър. И след като той е в моя екип, знам, че сме най-добрите в тази област.

- Когато завършите успешно тази мисия, какъв ще бъде най-важният ви принос към науката?

- Разбира се, ще бъда горд да стана първия човек, преминал звуковата бариера при свободно падане. Но знам, че всъщност целият опит е с цел да се направи по-сигурен скафандър за космическите туристи и пилоти. Знам, че семейството и приятелите ми ще бъдат много щастливи, като се завърна успешно на Земята. Има и един друг аспект, който личи от безбройните съобщения, които получавам всеки ден. Пишат ми хора от цял свят. Едно 13-годишно момче, което се бори с рака, ми каза: ‘Начинът, по който работиш в този проект, ми помага и аз да се боря в моята битка". Такива послания са голяма мотивация за мен.

- Какви са шансовете за старт в неделя?

- Трудно е да се каже, но ние разчитаме на прогнозите на метеоролога Дон Дей. Всеки старт в миналото ми е показвал, че Дон е винаги точен.

- Какво означава за вас вниманието, което първият опит привлече по света?

- Важно е хората да продължават да говорят за него. Сега, като видяха колко трудно е да се обяви стартът, ще могат да оценят по-добре проекта.

- Ако постигнете целта си именно в неделя, на 14 октомври, това ще съвпадне с годишнината от деня, когато Чък Йегър премина за пръв път
звуковата бариера със самолета си - през 1947?

- 65 години по-късно това означава, че все още има предизвикателства и че не бива да се отказваме, а да се изправяме срещу тях. Ще съм горд да стана част от тази група изследователи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12820 |29.08.2012 В Италия или Англия – Бербатов решава до часове . 36| 5781 |04.07.2012 Премиерът отсече: До часове огънят на Витоша ще е само спомен! . 31| 10694 |04.07.2012 Убийците на лихваря Доневио и гарда му известни до часове . 16| 5790 |18.10.2010 Влак дерайлира часове, след като излезе от ремонт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads