Реклама / Ads
0| 4238 |27.06.2016 НОВИНИ

Фенове на споделеното пътуване блокират парламента

.
Членове на групи за споделено пътуване блокират Народното събрание. За това се заканиха от Българско либертарианско общество, пише Нюз. бг.
 

Те са недоволни от решението на Министерския съвет да предложи мерки, с които се овластява ДАИ да събира данни срещу физически лица дали извършват или участват в споделени пътувания. Глоба за нарушението е 1500 лева.

 

Това е лобистки закон и директно намалява личните ни свободи, смята Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество.

 

Фейсбук групите имат готовност да се обединят и да протестират. Ще се блокират части от столицата. От организацията са категорични, че има лобизъм в закона, който цели да осигури комфорта на скъпите автобуси. Отнемането на малки части свобода е много лесно за правителствата не само у нас, убеден е Панчев.

 

Либертарианците припомниха, че Европейската комисия е представила Европейска програма за икономика на споделянето, в която препоръчва на държавите-членки да не пречат на иновативни бизнеси като Uber, Airbnb. Аркади Шарков, който е консултант по устойчиво развитие, каза, че споделените пътувания пестят вредни емисии.

 

Либертарианците също така се заканват да изготвят и разпространят пътнически наръчник как да се предпазим от санкции на ДАИ, ако законът бъде приет. Бюрокрацията не знае какво прави, подчерта Шарков.

 

Либертарианците съзират и корупция при прилагането на закона от ДАИ. Щели да се искат пари под маста за да се избегнат глоби.

 

Групата София-Бургас включва 30 000 души. Дневно има около 30-40 постинга за споделени пътувания. Либертарианците имат надежда да вразумят Транспортна комисия. Протести ще има и в Бургас, Варна и Пловдив, както и в други големи градове. Хиляди се очакват да излязат на протест. Част от протеста ще включва и опити да се попречи на законотворците свободно да стигнат до НС, а да споделят пътуването си с шофьорите си и с колегите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4794 |26.06.2016 Борисов отвърна на ЦСКА-феновете: Сагата трябва да приключи до четвъртък . 29| 5244 |26.06.2016 Феновете на ЦСКА проводиха писмо до Б. Борисов . 21| 4948 |15.06.2016 Русия гони френския посланик заради феновете . 2| 5036 |15.06.2016 Руски и английски фенове се бият отново, но в Лил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads