Реклама / Ads
7| 5517 |18.04.2010 НОВИНИ

Фидосова: Аргументите на президента за НПК са неоснователни

.
Искра Фидосова
Категорично заявявам, че предвидената фигура на резервния защитник не се определя и не може да се определи като нарушение на правото на защита, спазили сме всички изисквания и на конституционната норма, и на решенията.
 
Това обяви днес по “Неделя 150” Искра Фидосова, шеф на законодателната комисия в парламента. Тя защити позициите на ГЕРБ около съображенията и аргументите изложени в президентското вето върху измененията на НПК.

Фигурата на резервния защитник може да бъде назначена само при дела за тежки престъпления и то тогава, когато опълномощения от обвиняемия защитник не се явява по неуважителни причини. Това е единственото изключение и хипотеза, при която е възможно да бъде назначен такъв защитник. Тоест правото на избор на обвиняемия е гарантирано, той си има негов защитник. Идеята за резервния защитник беше да се гарантира развитието на наказателното производство и в разумен срок да се предотврати злоупотребата с право на защита, за която злоупотреба до този момент сме били многократно свидетели, аргументира се Фидосова.

Другият спорен текст, за който вървят много спекулации, че вече само въз основа на данни от СРС, на разпит на таен свидетел ще се постановява осъдителна присъда, също бе отхвърлен от президента. Искра Фидосова обаче смята, че мотивите на държавния глава, са абсолютно несъстоятелни.

Искам да кажа съвсем накратко за какво става въпрос, с оглед изясняване на казуса и спиране на спекулациите и плашенето към хората. В никакъв случай не се поставя под съмнение справедливостта на процеса и достоверността на доказателствения материал. Самоличността на този свидетел, тайния свидетел в никакъв случай не остава скрита за съда, има изрична норма в НПК, която определя по какъв ред става снемането на самоличността и запознаването на съдията с тази самоличност. И другото, което ми прави впечатление от последните изявления, които вървяха тази седмица от колеги от опозицията, че не се прави разлика между свидетел с тайна самоличност и служител под прикритие. Служителят под прикритие е лице, което е определено по реда на Закона за СРС-тата и един от видовете СРС-та, обясни Фидосова.
Фидосова призна, че е чула много дискусии, и затова се опитала да направи един преглед на аргументите, за да не се спекулира и се изопачава това, което е записано в тези две разпоредби в НПК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4969 |08.04.2010 Създателите на ОТОМАН съдят президента . 114| 10496 |31.03.2010 72-ма депутати спасиха президента, скандали в НС, народът гледа "Дързост и красота" . 37| 4826 |28.03.2010 Станишев привидя символика за Юда, Христос и президента на Велика сряда . 12| 4560 |18.03.2010 ГЕРБ бие отбой за импийчмънт на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads