Реклама / Ads
9| 5378 |13.02.2013 НОВИНИ

Фидосова и "другата Мая" се сдърпаха за Изборния кодекс

.
Изборният ден може да продължи най-късно до 21.00 часа. Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от проментите в Изборния кодекс, като на два пъти удължаваха днешното си заседание.
 

Преди тези промени кодексът налагаше това да стане не по-късно от 20.00 ч. Удължаването до 21.00 ч. ще става само ако пред секциите има още желаещи да упражнят правото си на вот, стана ясно в пленарната зала.

Всички членове на районната избирателна комисия, както и представители на извънпарламентарни партии, участвали в избори, ще получават ксерокопие от подписания протокол, подпечатан с печата на комисията, и подписано от председателя и секретаря, решиха още депутатите. Освен това беше решено наблюдатели да присъстват по време на целия изборен процес.

Централната избирателна комисия (ЦИК) пък ще има постоянна изборна администрация, разписа още парламентът, която ще се ръководи от главен секретар, който ще назначава служителите в тази администрация. Броят на служителите може да бъде до две трети от броя на членовете на ЦИК.

Народните представители решиха забранителният списък да се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди изборния ден и да съдържа имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция.

Избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в забранителен списък, има право да гласува, ако представи удостоверение от общината, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка.

При обсъждането на другите промените, се стигна до скандал кой е невменяем и кой не е. Текстът, който разбуни страстите, записан в проектодокумента, гласи: „На заседанията на избирателните комисии могат да присъстват наблюдатели. Наблюдатели могат да присъстват и при получаването на изборните книжа, при предаване на бюлетините, включително и при въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии".

По този текст било постигнато предварително съгласие миналия четвъртък на заседание на правната комисия. Но социалистката Мая Манолова днес поиска наблюдатели да присъстват на всички фази на процеса, както и при повторното въвеждане на данните в ЦИК.

В момента виждам, че се е появила другата Мая, в четвъртък беше друга. Госпожо Манолова, вие сто просто непоправима, реагира Искра Фидосова. Тя още миналата седмица попитала социалистката, която се съгласила с текста: „В зала да не предложите нещо друго". На заседанието на правната комисията тогава и Христо Бисеров от ДПС обявил със задоволство, че текстът е консенсусен. Вие днес спорите сама със себе си, каза шефката на правна комисия.

Кажете защо не искате наблюдатели на всички нива, заинати се Мая Манолова и призова за сериозни дебати. Христо Бисеров също се отметна от, че е имало консенсус и призова да се направи още един компромис и да се угоди на предложението на Мая Манолова от БСП.

На финала на дискусията беше приет текста, който е бил съгласуван в правната комисия и на който държеше ГЕРБ.

Депутатите приеха и правила за гласуване на българите в чужбина. Български гражданин, живеещ в чужбина, който желае да гласува заявява това не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Заявлението може да се подаде и чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Постъпилите електронни заявления се публикуват незабавно на интернет страницата на ЦИК при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 7309 |02.11.2012 Фидосова пише писмо на Барозу: Марковска е безукорна . 7| 5815 |24.04.2012 Фидосова и ГЕРБ много искали дебат в НС . 25| 6483 |06.01.2012 "Другата България" даде на съд парламента . 19| 5069 |19.12.2011 Законът “Фидосова” бе заченат порочно и роди отровен плод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads