Реклама / Ads
17| 5266 |22.07.2010 НОВИНИ

И. Фидосова: На местните избори няма да има прилив на гласове отникъде

.
Искра Фидосова
Предвиден е текст за уседналост по настоящ адрес в последните 10 години; започва създаването на специализиран съд; там ще работят съдиите-отличници с по-високи заплати, коментира шефката на правната комисия.
 

Предвиждаме създаване на специализиран съд, обяви по БТВ Искра Фидосова от ГЕРБ. Промяната в НПК ще уточни кои дела ще отиват в този съд: престъпления срещу репубриката, групите по отвличанията, прането на пари, източването на голени суми, длъжностните присвоявания в особено големи размери и корупционни престъпления, поясни председателката на правната комисия в НС.

Около 200 дела годишно ще гледа този съд, около 30 съдии ще са необходими на първа инстанция и към 25 на втора, обясни Фидосова. Тези бройки и сега ги имало, трябвало само да се трансформират.

Сега съдът работи бавно поради претовареност. Създването на такъв специализиран съд е само част от реформата, целяща непрекъсваемост на съдебния процес, добави шефката на правната комисия. Битовата престъпност е не по-малко проблемна и важна, там също се изисква качествено правораздаване.

Редът за избиране и назначаване на съдиите ще е същият като при всички останали магистрати - завишени са изискванията по отношение на квалификация и стаж, изясни Фидосова. Редно е те да бъдат стимулирани с по-високи заплати, щом и изискванията ще са по-високи; там трябва да отидат т.нар. отличници, защото ще гледат много тежки дела, каза тя.

В случая с Лъчезар Иванов не можело да се квалифицира точно за лобизъм ли става дума, той вече обяснил гледната си точка, но лобизмът бил по-скоро защита на определени обществени отношения.

Почти 100 %-тна е вероятността догодина да има избори 2 в 1, каза Фидосова. Ще има и балотажи и не може 4 подред седмици да се гласува. За местните избори няма да има прилив отникъде, защото е предвиден текст за уседналост, каза тя. Уседналостта ще е по настоящ адрес в последните 10 години. За президент ще се гладува и извън България, но при много точно разписани правила.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4642 |02.07.2010 Сега ГЕРБ би спечелил изборите с повече . 4| 5421 |11.06.2010 Х. Азис: До местните избори ГЕРБ ще омаскарят неудобните кметове . 2| 4862 |09.06.2010 МВР спъвало РЗС на изборите в Габрово . 11| 4609 |11.05.2010 ДПС ще има решаваща роля на президентските избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads