Реклама / Ads
28| 6822 |24.02.2013 НОВИНИ

Филчев: Йосич искаше да плати част от дълга на България

.
След задържането му в България, соченият за един от най-големите сръбски наркобосове - Сретен Йосич, предложил да откупи свободата си, като плати част от външния дълг на България.
 

Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев, който ръководеше държавното обвинение по времето на ареста на Йосич, пред Нова телевизия в предаването “Всяка неделя”.

"Бойко Борисов, в качеството си на главен секретар на МВР, беше двигателят на операцията по задържането и екстрадирането на Йосич", коментира Филчев. Той разкри, че сърбинът опитал да избяга от болницата в затвора, където бил настанен веднага след задържането му.

По думите му предупреждение за това той получил на следващия ден от Бойко Борисов, който по онова време заемал поста главен секретар на МВР. На следващия ден посред нощ Филчев получил обаждане от вътрешния министър Георги Петканов.

Двамата поискали спешна среща с Филчев и поискали да се вземат специални мерки за охраната на сръбския мафиот. Накрая решили да го преведат в транспортна полиция.

“От МВР пратиха тогавашния шеф на НСБОП Румен Миланов и шефа на баретите Филко Славов да следят законността на действията на МВР. Оказа се, че Сретен Йосич си беше тръгнал, нямаше го. Би трябвало да е в болницата на затвора, но и там го нямаше. Докладваха ми по телефона през 15 минути. Призори към три и половина като разбрал, че не може да напусне сградата на затвора, Сретен Йосич се показал в коридора на болницата. Срещнал първо ген. Румен Миланов, поздравили се учтиво. След това по заповед на Филко Славов Йосич бе преведен още същата нощ в транспортна полиция”, спомня си Никола Филчев.

Филчев разказа още, че докато бил в ареста на Транспортна полиция имало сигнал, че има опасност за живота на Сретен Йосич. Затова баретите го прехвърляли в различни килии, не му давали затворническа храна, а му купували кифли. Докато разказваше за престоя на Йосич в ареста, Филчев изненадващо разкри, че той е предложил да плати част от външния дълг на България, за да откупи свободата си. Бившият обвинител №1 не даде повече подробности.

След месеци престой у нас, накрая дошъл самолет с холандски командоси и си го прибрали. Филчев беше категоричен, че не е взимал никакви пари за работата си по случая, освен заплата от държавата. “Да, взех пари, в края на месеца, но единствено заплатата си от държавата. Гарантирам, че и Бойко Борисов не е взимал пари”, убеден е бившият главен прокурор.

Бойко Борисов беше двигателят на всичко, отговори Филчев на въпрос за ролята на генерала. Беше скромен, сдържан, не налагаше вижданията си, похвали го обвинител №1.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6368 |17.08.2012 Ето майката, която искаше да продаде бебето си . 29| 14428 |31.07.2012 Викат Сретен Йосич в Шумен по „Килърите” . 208| 18167 |12.06.2012 В. Велева: Павлов искаше да прави Донев премиер . 7| 5010 |15.02.2011 Ив. Алексиев: БСП искаше да ни вкара в капан за изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads