Реклама / Ads
64| 10359 |19.10.2014 НОВИНИ

Филчев: Костов, конски доктор и адвокат без дела хулят прокуратурата

.
"Двигателят на настоящите промени в правосъдната система, които ще засегнат и прокуратурата, са реформаторите. Това са Костов и неговата групичка", заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването „120 минути“ по bTV.
 
Тезата на Филчев е, че когато прокурорът е неудобен, властта иска да го смени. „Когато бях аз, имаше нужда от промени. Дойде удобният Велчев, няма нужда от промени. Дойде Сотир Цацаров, показа че е неудобен, няма да бъде кукла на конци – отново костовистите искат да променят мястото, ролята, функциите на прокуратурата. Това не им е работа“, смята той.

Според него, предлаганите от Реформаторския блок промени в системата на правосъдието са нецелесъобразни и могат да се извършат само след свикване на велико народно събрание.

„Ако това мине, трябва да бъде смачкана прокуратурата и да бъде притиснат главният прокурор. Това е златно време за крадците. От това по-хубаво няма“, посочи той.

„В това отношение Костов не можа да случи на подходящ прокурор“, заяви Филчев, визирайки себе си. По думите му, бившият премиер положил огромни усилия да смачка предшественика му Иван Татарчев. „Виждам, че сега Сотир Цацаров не му харесва и иска да го смени“, смята Филчев. Според него Костов „като всеки страхливец“ бута двама души отпред - „някакъв конски доктор с особен блясък в очите“ и „адвокат, който няма едно спечелено дело“.

Филчев оцени Сотир Цацаров като отличен юрист, който е достатъчно твърд да устои на натиска. На въпрос „Кой натиска“, той отговори: „Костов, бандитите“.

На въпроса какво влияние има Делян Пеевски върху съдебната система, бившият обвинител номер едно отговори: „Не мога да си представя един следовател да влияе върху прокуратурата. Какво може Пеевски да каже на главния прокурор? Както какъв да натиска?“.

Според Филчев, Бойко Борисов е човек, който може да донесе промяна. „Имам му доверие, защото го познавам много отдавна“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5913 |26.10.2013 Ясен Тодоров: ВСС не тормози прокурор Костов, създава му комфорт . 5| 6232 |16.04.2013 Валентин Николов: Ще уволним Камен Костов, ако му бъде повдигнато обвинение . 70| 9346 |31.03.2013 Никола Филчев: Иван Костов е основоположник на политическото подслушване . 144| 6616 |18.03.2013 Цветанов: Костов, БСП и ДПС да спрат да натискат правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads