Реклама / Ads
93| 7635 |26.01.2012 НОВИНИ

Филчев не помни, че е бил главен прокурор

.
Никола Филчев
Генерал Атанас Атанасов и екс главният прокурор, които са свидетели по делото „Октопод”, кръстосаха днес шпаги в словесен двубой пред очите на журналисти и магистрати в Съдебната палата в София. Заради разлики в показанията държавното обвинение поиска очна ставка между двамата свидетели.
 


Екс шефът на НСС, който бе разпитван и вчера твърди, че се познава с Филчев и той му се е обаждал лично, за да лобира за назначението на Трактора в службата. Пред съда днес обаче Филчев отрече да познава „лицето Атанасов” и да му е звънял по телефона по някакъв повод.


Заради тези разминавания съдия Ченалова прие предложението на прокурор Светлозар Костов за очна ставка между двамата свидетели.

Атанасов и Филчев трябваше да застанат очи в очи и да разкажат версиите си един пред друг. Но общият им разпит прерасна в скандал, а двамата продължаваха да поддържат показанията, които са дали пред съда.

Нервите на Филчев обаче не издържаха и започна да вика: “Това е 100 % лъжа. Аз исках от тогавашния премиер Иван Костов да те уволни, ама той ми каза: „Аз мога без него, ама жена му е много алчна. Служители на НСС никога не са ми докладвали на мен”.

Генералът пък атакува Филчев с въпроса: „Идвал ли си в апартамента ми на гости?” Никола Филчев отговори: Аз не ви помня, че вие сте г-н Атанасов. Ходил съм в Атанасови, защото имаха нов дом, но не го свързвам с твоето лице. Спомням си, че г-н Атанасов ме покани, защото имал безплатни нови маса и стол, и се хвалеше с тях.”


Бившият главен прокурор смая всички участници в заседанието с неадекватното си поведение. В един момент той даже изпусна репликата: „Аз не съм бил главен прокурор!” Хора, които го познават обаче твърдят, че в случая не става дума за патология, а за осъзнато поведение и тактика, целяща да неглежира участието му в процеса. 

По-късно пред медиите Филчев обрисува иносказателно делото "Октопод": Това дело е един балон и ще завърши, както завършва всеки балон. Първоначално надуваш балона - радост, оживление, големи очаквания. След това го изпускаш, балонът лети във въздуха - наоколо ръкопляскания, аплодисменти - на върха си! И идва момент, в който балонът като всеки се спуква и никога не можеш да го надуеш пак."

Ексцентричният свидетел обеща специално за медиите да даде пресконференция на стълбите на съдебната палата и да отговори на всичките им питания.

 

Делото продължава с разпит на останалите свидетели, сред които е и Едвин Сугарев.

Алексей Петров, Хамстера, Джотолов, Йорданов, Попов и Топалов отговарят за сформиране и участие в "Октопода", действала между 2004 и 2010 г. Петров е обвинен персонално и за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.


Припомняме, че на вчерашното заседание по делото бяха разпитани 10 свидетели, сред които бивши и настоящи шефове на ДАНС и други ВИП персони от службите.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6802 |26.01.2012 Едвин Сугарев срещу Филчев в делото "Октопод" . 62| 8283 |25.01.2012 Трактора бил посредник между Първанов и Филчев . 27| 6412 |19.12.2011 Затворник: Филчев поръчал убийството на ямболската адвокатка . 17| 8043 |16.11.2011 Заплашиха ме с мъчения, за да не говоря за Филчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads