Реклама / Ads
21| 5700 |10.07.2008 НОВИНИ

Филип Димитров отива да чете лекции в САЩ

.
Бившият български премиер Филип Димитров напусна окончателно парламента и политиката. Днес той освободи депутатското си място за Лъчезар Тошев, който бе народен представител от СДС в 36-ото, 37-ото, 38-ото и 39-ото НС.
 

179 депутати гласуваха за неговата оставка. Frognews.bg научи от достоверен източник, че експосланикът ни в САЩ отново ще замине там, защото има открита професура. За нея му е съдействал бившият му съветник Алекс Алексиев, който наскоро беше в България.
"Всеки от нас оставя някаква фраза в историята, а на някои моята фраза се видя, като дълго изречение", каза Филип Димитров на изпроводяк. Според него човек решава да се оттегли от политиката, когато във фразата му се появят много запетаи. „Мисля, че беше важно България да стане нормална западна държава. Тя стана западна, но остава да стане и нормална", допълни първият демократично избран премиер на страната ни от СДС (1991-1992 г-). Той получи овации от депутатите. Веселин Методиев от ДСБ го нарече истински антикомунист, а Лютви Местан от ДПС - една от знаковите фигури на българския преход. „Ако има професионален политик в България, то това е Филип Димитров", заяви Стефан Софиянски от БНС. Станимир Илчев от НДСВ пък оцени присъствиетому в политиката като много полезно и значително. „Филип Димитров е един от хората, които са работили само и единствено в полза на България", отбеляза шефът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Председателят на Народното събрание Георги Пирински каза, че Филип Димитров е един от малкото народни представители, които са поддържали дебата по най-острите проблеми на обществото.

Припомняме, че Димитров заяви намерението си да напусне политиката в началото на юни. „Ние не пожелахме да се самообразоваме и затова сега под натиска на Европейския съюз ще се образоваме", каза тогава той. И допълни: „Ние изпълнихме целта си - членове сме на ЕС". След което с лека ирония отбеляза: „Е, не е хубаво да си тройкаджия дори и в елитно училище. Но няма къде да ходим, дори и най-бедната страна в Европа, с най-малките доходи, трябва да се справим, макар и под натиск".

Филип Димитров е вторият лидер на СДС, който напуска активната политика в рамките на една година. През септември 2007 г. това стори Петър Стоянов, който бе президент на България от 1996 г. до 2001 г.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5626 |30.06.2008 Ем. Димитров-Ревизоро: Пред Европа едно; тук - друго . 5| 5063 |05.06.2008 Партията на Костов захапа и шефа на Сметната палата Валери Димитров . 12| 4990 |04.06.2008 Ф. Димитров напуска "сцената" . 4| 5018 |28.05.2008 „Дебелият” си отива от митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads