Реклама / Ads
0| 4484 |21.04.2016 НОВИНИ

Филип Попов: Задължителното гласуване не може да се обезпечи

.
Филип Попов
Проблемът е на политическите партии, които не могат да мотивират избирателя. Няма как да обезпечим задължителното гласуване. Не може да вкараме определено задължение, без да има санкция, защото когато няма санкция, то на практика не е задължение.
 
Това заяви по БНТ народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той даде пример със задължителното гласуване в Гърция, което по думите му не произвежда някакви особено нагласи сред хората да гласуват. „Проблемът е на политическите партии, на политическите субекти, че не могат да мотивират избирателя да гласува. Паралелно правим район „чужбина”. Как ще задължим хората в чужбина да гласуват? Каква санкция или стимул ще им въведем”, попита депутатът. Попов подчерта, че живеем в демократично общество, правова държава, страна-член на ЕС, имаме Конституция, която е наш основен закон и урежда основите, по които нашето общество да се ръководи. В същото време, тръгваме да изменяме тези отношения, без да си даваме сметка в каква ситуация се намираме и, че сме избрали да вървим по демократичен и правов път.

 

Филип Попов бе категоричен, че правото да гласуваш е равно – няма значение къде живееш, щом като си български гражданин, имаш същите права и задължения. „Не може тези, които живеят в България, да имат едно задължение, живеещите в чужбина – друго”, подчерта той.

 

Според него електронното дистанционно гласуване ще стимулира пазара с купуването на гласове, защото гласуването няма да се извършва в контролирана среда, в секционна избирателна комисия. „Всеки един местен велможа ще може да контролира своите подчинени, било то на финансова или икономическа основа. В същото време, въвеждат електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина, да, но за тях няма задължително гласуване”, каза още социалистът.

 

Филип Попов обобщи, че от една страна с предлаганите промени се създават задължения, а от друга – административна пречка да се упражни правото на глас. Той определи промените на управляващите в Изборния кодекс като всякакви, само не и експертни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5439 |07.04.2016 Св. Филипов за Фрог: Да бъде нарязан и изгорен Законът за религиите . 0| 5056 |29.03.2016 Думнахме Македония с 2:0 на "Филип II" . 0| 4434 |28.03.2016 Ф. Попов: Законът на Кунева е пиаракция, водеща до диктатура . 0| 4609 |22.03.2016 Васил Филипов: Такса "сградната инсталация" трябва да се премахне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads