Реклама / Ads
1| 5617 |26.05.2014 НОВИНИ

Филип Златанов ще доказва невинността си с нов адвокат

.
Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов ще се яви пред Софийския апелативен съд (САС) с нова защита. Той е прекратил правомощията на адвоката си Антон Терзийски и се е доверил на кантората "Савова & сие".
 

 

Промяната не е изненадваща, като се има предвид, че в Софийски градски съд (СГС) през март обвинението не срещна отпор от защитата и съдът се произнесе с извънредна строгост - прати подсъдимия в затвора, въпреки че прокурор Снежана Копчева предложи наказанието му да бъде условно, пише "Труд". Като чу присъдата - 3 години и половина под ключ, адвокат с бодра крачка пристъпи към прокурорката и усмихнато се здрависа с нея.

 

Продължението на съдебната сага се очаква с интерес от юристи, политици и журналисти, тъй като около казуса на първа инстанция се очертаха повече въпроси, отколкото отговори.

 

Делото започна на 31 март и приключи само в две заседания. Съставът на СГС с председател Андрей Ангелов го разгледа в съкратена процедура - свидетели и вещи лица не бяха разпитвани. Прословутото тефтерче, в което бившият шеф на КПУКИ си е записвал кой да бъде "ударен", кой " оправен" и кой "отложен", не бе представено като доказателство.

Наблюдателите на процеса така и не видяха скандалните записки, прожектирани миналото лято на пресконференция на прокуратурата:"да има конфликт", "да няма конфликт", "да не се бърза", "да се движи", "Да чуя ИФ! Да дам на ИФ! ИФ да каже!","ИФ-ЦЦ-ББ!" и т.н.

 

След юлската прожекция на държавното обвинение бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента. Необяснимо обаче тя не е разпитана в хода на разследването, също както и Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Без да покаже интерес към въпроса има ли поръчители и подбудители на престъпленията, в които е обвинен Златанов, съдия Ангелов го призна за виновен. Първо, че умишлено не е качил в интернет решението на КПУКИ да прекрати производство за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и така го е облагодетелствал. Второ, че не е публикувал решение, че бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова е в конфликт на интереси и така попречил да го обжалва. Подсъдимият бе оправдан по третото обвинение, че е прикрил решение за главния одитор на Сметната палата Лилия Бунева.

 

Ето и аргументите на адвокат Ирен Савова, която ще брани Златанов на втора инстанция:

"Моят клиент е предаден на съд с обвинение за множество деяния, които прокуратурата е квалифицирала като едно - т.нар. продължавано престъпление - по чл. 282 от НК. Така формулираното обвинение няма нищо общо с внушеното на обществото по-рано, че се касае за търговия с влияние и че Златанов е превърнал КПУКИ в орган за репресия и политическа саморазправа. Чл. 282 визира неизпълнение, нарушаване на служебни задължения или превишаване на власт. За да е престъпление всяко от тези деяния, то трябва да е извършено с цел да се набави облага или да се нанесе вреда на някого. Именно тези обстоятелства е следвало да докаже прокуратурата!

При обвинението за Ранкова се сочи, че се цели да се навреди, като не й се даде възможност да оспори своевременно решението на КПУКИ в съда и да си изчисти доброто име. Това е абсурдно! Възможността да се оспори решението не е отнета, защото срокът за обжалване тече от съобщаването на акта.При обвинението за президента Плевнелиев се сочи като цел набавяне на облага - да не бъде накърнен имиджът му, като не се публикува информация, че срещу него е имало сигнал. Пак абсурд! Като не се извърши нещо, нищо не се променя. Трябва нещо да се промени, за да се набави облага."

 

Златанов не само не облагодетелства президента, а вреди на репутацията му, заявиха от "Дондуков" №2. Прокурор Копчева каза само, че прокуратурата говори с актовете си.

"Съдът безкритично е приел обвинителния акт. В мотивите си той издига КПУКИ до най-значим орган в съдебната система. С други думи, непубликуването на нейно решение в интернет може да доведе до разрушаване на държавността. Този извод звучи смехотворно на фона на безобразията, които обществото наблюдава в дейността на основните държавни институции. Ако Златанов следва да лежи в затвор, че не е публикувал на сайта решение на комисията, възниква въпросът - на колко съдии им е повдигнато обвинение, че не са публикували съдебните си актове или прекомерно са забавили произнасянето си?", смята адвокат  Савова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4642 |16.05.2014 Златанова: С електронното правосъдие много проблеми ще бъдат решени . 2| 5222 |09.05.2014 Шефът на Софийски районен съд заплаши Златанова с оставка . 14| 5105 |29.04.2014 Златанова горда: България с най-малко висящи дела . 70| 5989 |24.04.2014 Златанова: Моля ви, не правете пропаганда по европейските фондовe

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads