Реклама / Ads
4| 4101 |21.09.2017 НОВИНИ

Финансист: Кой чужденец ще инвестира в държава, която национализира частна фирма

.
БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година.
 
Спад има и във вложенията на чужди  граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко.  "Няма изследване какво привлича инвеститорите у нас",  коментира финансистът Любомир Дацов пред БНР.

Според него, който и да обяснява тази  ситуация, ще спекулира в положителния смисъл на думата. Защото няма научни  данни, или няма някакво прочуване, което общо взето системно да казва какви са  причините, които водят инвеститорите в България и какви са проблемите, които всъщност  карат различните форми от различните региони да не избират България като  дестинация за техните вложения. Т.е. изразяваме само лично мнение в момента.

Дацов описа и състоянието на българските инвестиции в  чужбина. " В информацията, която публикува БНБ, можете да видите,  че макар и малки суми, има инвестиции,  които са правени от наши фирми в чужбина, но те са пренебрежително малки. Макар  че това е, според мен добре, защото означава, че все пак има бизнес в България,  който може да си позволи да излиза в други страни и т. е. да се развива", каза още финансистът.

Той посочи като пример и това, че най-големите  страни в Европа всъщност имат отрицателно салдо по отношение на чуждестранните  инвестиции. Германия е най-добрият пример за това. Просто много  повече са инвестициите, които правят немските фирми в чужбина спрямо тези инвестиции,  които страната привлича в момента.

Финансистът смята, че една от причините за отлива на инвестиции  у нас се корени в липсата на спокойствие у бизнеса.

"Дори ако погледнете темите, които вълнуват последните  месеци българското общество – непрекъснато се говори, дори вземете проблема с  тази оръжейна фирма "Емко". Коментарите така или иначе са дотам, че държавата  видимо се опитва да придобие тази фирма  и, дали се спекулира или не се спекулира, много от държавните чиновници явно работят за някакъв чужд интерес. Извинявайте, ама кой нормален чужд инвеститор, когато  вижда, че това може да се случва, т. е. дали е вярно, или не е в момента не го  коментирам, погледнете вестниците и телевизиите, всичко това говори за проблем  при едно от основните права – правото на собственост", завърши Дацов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5364 |06.06.2017 Шест пъти повече инвестира ЧЕЗ в реконструкция на мрежата на Област Благоевград през 2017 г. . 1| 3665 |16.03.2017 ЧЕЗ разпределение инвестира 40 000 лв в изграждането на нов кабел в Златица . 1| 3903 |12.02.2017 ЧЕЗ инвестира над 1 млн. лв. в електроразпределителната мрежа в Западна България през февруари . 0| 3981 |02.02.2017 Москва ще инвестира в унгарската енергетика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads