Реклама / Ads
26| 5280 |03.02.2014 НОВИНИ

Финансист: Наивно е да се прави годишна прогноза на базата на 1 месец

.
Проф. Христина Вучева, бивш вицепремиер и финансов министър
Не намирам, че прогнозата на г-н Борисов е вярна и има основания за притеснение. Такова говорене носи рискове. Наивно е след първия месец от годината да се говори за годишна прогноза. Всеки анализатор знае, че по принцип януари е слаб месец, свързан с много плащания.
 

Това коментира проф. Христина Вучева, бивш вицепремиер и финансов министър, в „Лице в лице” по бТВ и добави, че не намира никакъв признак, от който Борисов да е толкова изплашен.

Подобно говорене от шеф на политическа партия с най-много депутати в парламента в момента, е смущаващо. Проф. Вучева обърна внимание на това, че голяма част от информацията, която се събира за всяка страна от международни наблюдатели и анализатори, не се основава толкова на изследвания и представителни допитвания, колкото до публикации в масмедиите.

Дефицитът, най-важното, е по-малко от планираният, което е много добро постижение. ГЕРБ обаче явно побързаха да го неглижират. Христина Вучева каза, че няма бюджет от последните 10 г., който да е изпълнил на 100% частта със събираемост на данъците.

При тази голяма безработица, с която няма изглед да се справим лесно, приходите за 2014 ще се увеличават трудно и безработицата в страната няма да намалее, каза Вучева. Няма тенденция за 2014 година да има ръст на брутен вътрешен продукт.

Излишъците не трябва да се харчат, а да се държат като резерв - това направи навремето г-н Орешарски. Това беше много добро решение. Изпълнението на бюджета ще бъде подпомогнато и от евросубсидиите, анализира проф. Вучева.

Партийните вождове явно не желаят, да вземат пример от европейските страни, където политиците не си позволяват да дават мнение за данъците просто ей така и никой не хули бюджета след като вече е приет.

В момента е смешно да се говори за данък – богатство. Плоският данък трябва да се смекчи малко, смята експертът. Много трудно се съчетават тенденциите за запазване на нисък данък, но и увеличаване на приходите. Професор Вучева смята, че плоския данък е свършил своята задача, но от 2015 година той трябва да се премахне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13326 |01.02.2014 Лицата на февруарския протест: Правителството се страхува от реформи . 3| 5671 |29.01.2014 Нов управителен съвет на фонд "13 века България" . 33| 5111 |29.01.2014 Правителството поема нов дълг . 4| 4936 |28.01.2014 ДКЕВР прави тройна проверка на топлото в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads