Реклама / Ads
5| 4344 |12.02.2016 НОВИНИ

Финансист: Ние сме нация от фалирали

.
Никъде у нас не се обобщават данни за неплатежоспособността на физическите лица. Има данни за лошите кредити на БНБ, но картината е доста дифузна и като цяло сме нация от фалирали. Това мнение изрази Десислав Данов от екипа на Българския финансов форум по БНР.
 

Това е тенденция не от вчера и днес, а се наблюдава от 2008-2009-та година. Законопроект, който регламентира личния фалит, ще подпомогне да се санира здравето на цялата финансова система, не само на състоянието на фалиралите лица, обясни още Десислав Данов, според когото най-важно е да се отчита интереса на обикновения човек: Нито една финансова система няма нужда от вечни длъжници, които не могат повече да й бъдат клиенти.

 

Проблемът до голяма степен е и социален, защото подобни случаи водят до заболявания, самоубийства и прочие, каза още Данов. Ние сме може би единствената държава в ЕС, която няма финансов омбудсман и регламентация на неплатежоспособността на физическите лица, подчерта Десислав Данов. По думите му е крайно необходимо е да се вземат мерки, защото положението е доста драматично. Експертът подчерта, че Световната банка дава препоръки за унифициране на тази законова уредба и допълни, че всички страни от бившия източен блок имат подобни закони.

 

Днес у нас ще бъде представен такъв законопроект, изготвен от работна група на Асоциацията за финансова коректност, който е заимстван до голяма степен от Румъния. Данов обаче изрази песимизъм, че проектът ще стигне до разглеждане в парламента: От едната страна са граждански организации с тяхната инициатива, а от другата страна са много пари, борбата в момента е предрешена.

 

Десислав Данов нарече случващото се мярка за депопулация на българската държава, тъй като много от задлъжнелите лица, за да избегнат действията срещу тях, търсят спасение зад граница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5203 |10.02.2016 Протестна мрежа: Номинацията на Бокова - срамна и недостойна . 12| 4328 |09.02.2016 Даниел Митов: В следващите дни казваме за номинацията за генерален секретар на ООН . 12| 4904 |29.01.2016 Фрог научи: Ром се жалва от Москов за дискриминация, ДПС прави същото . 8| 4225 |27.01.2016 Танев: Терминът "робство" ни скрепва като нация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads