Реклама / Ads
8| 4932 |15.04.2020 НОВИНИ

Финансист от Ню Йорк: Пандемията показа, че икономиката на САЩ не е подготвена

.
Йордан Колев
Пандемията с COVID-19 е извадила наяве слабите страни на американската икономика. Кризата извади наяве задлъжнялостта на фирмите в САЩ.
 

Това разказа в предаването "Лице в лице" по бТВ пряко от Ню Йорк Йордан Колев, който коментира разпространяването на заразата и финансовите мерки в САЩ за справяне с кризата.

 

„Кризата с COVID-19 показа, че американската икономика не е толкова подготвена, колкото изглеждаше. Никой не обръщаше внимание на задлъжнялостта на фирмите. Тези ниски лихвени проценти, оставени след кризата през 2008 г. в САЩ и Европа, бяха ниски за прекалено дълго време, което стимулираше фирмите да взимат заеми и да инвестират“, заяви Колев.

 

„Трудно е в момента да бъдем оптимисти в Ню Йорк. За съжаление, нашият щат се превърна в световен епицентър на заразата. Ню Йорк има повече случаи от всяка друга държава в света – повече от Италия, повече от Испания. Въпреки това има положителни сигнали от последните дни – намалява броят на новопостъпилите в болница, намалява броят на тези, които се нуждаят от машини за обдишване, а броят на смъртните случи се стабилизира, въпреки че е на високи нива – не се увеличава през последните 10 дни“, разказа Колев.

 

„Властта предприе радикални действия за кратко време. Беше приет пакет от 2 трилиона долара, който да помогне както на гражданите, така и на бизнеса. Всеки американски гражданин получава чек за 1200 долара, ако е получавал до 75 000 долара на година и намалява, ако получават до 100 000 на година. Така огромната част от американците ще получат по 1200 долара и ако имат деца, и се класират, ще получат по 500 долара допълнително“, разясни финансовите мерки българският финансист.

 

Въпреки печатането на пари в момента цената на американският долар се повишава. Не е задължително печатането на пари да доведе до инфлация, смята Колев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6861 |13.04.2020 Първан Симеонов: Премиерът мисли за пандемията днес, а президентът за утрешната ситуация . 42| 5332 |12.04.2020 Премиерът: Ще дойдат и хладилните камиони, ако изпуснем пандемията . 1| 3886 |09.04.2020 ООН: След пандемията близо 4 милиарда по света ще са бедни . 5| 3626 |08.04.2020 Омбудсманът призова мобилните оператори да не „режат“ абонатите си в периода на пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads