Реклама / Ads
8| 6278 |31.03.2020 НОВИНИ

Финансистът Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета е прибързана

.
Любомир Дацов Източник: БГНЕС
Актуализацията на бюджета е малко прибързана, тъй като бюджетът не е изчерпал ресурсите си. Единствената причина да се прави толкова бързо е заради тавана на дълга. Правителството се стреми да си даде гъвкавост.
 


Това заявява пред "Банкеръ" финансистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов по повод промените в Закона за държавния бюджет, внесени в парламента от финансовия министър Владислав Горанов.

 

Според експерта е видимо, че това няма да е последната актуализация на бюджета. По думите му в една не толкова прибързана актуализация е трябвало да има увеличение на разходите с 10 процента: "За всичко останало е относително рано и каквото и да бъде казано, ще бъде прибързано"


"Трябваше да има мерки за преструктуриране на разходната част- на субсидиите, на трансферите, на капиталова програма Няма смисъл от актуализация само заради фонд "Безработица" и тавана на дълга", посочи Дацов.


Той уточни, че разбира увеличението на тавана на дълга, тъй като в момента условията за поемане на нов дълг са добри. "След няколко месеца те няма да са добри. По-добре е финансовият министър сега да направи рамково споразумение и да вземе дълг, щом му трябва. Критиците му не са управлявали криза", отбеляза той.


Любомир Дацов изтъкна също така, че всички в Европа са хвърлили масирано средства на пазара, за да запазят работните места, докато нашето правителство е направило обратното – останало консервативно.


"Отпуснатите сега средства няма да стигнат. Няма да се разминат и ще трябва да вкарат още ресурс. Може да е дори след две или четири седмици, но ситуацията е толкова динамична, че на бизнеса и хората тези средства им трябват сега", обобщи финансистът.


В одобрената от правителството актуализация Владислав Горанов иска мандат за увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг от сегашните 2.2 млрд. лв. до 10 млрд. лева. Най-негативният сценарий, който разглежда правителството, е спад на икономиката с 3% и бюджетен дефицит от 3.5 милиарда лева. На първо време държавата ще поеме нов дълг в размер на 4.2 млрд. лева. Със средствата ще бъде покрит очакваният бюджетен дефицит, както и сумата от 700 млн. лева, с която се увеличава капитала на Българската банка за развитие.


Очаква се още тази седмица поправките в бюджета да бъдат обсъдени и в пленарна зала.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5769 |06.03.2020 Любомир Аламанов: Ако не беше там бТВ, нямаше да се разбере какво става . 10| 5724 |10.01.2020 Любомир Стефанов: Нено Димов е в ареста, за да се създаде усещане, че няма недосегаеми . 1| 4688 |18.11.2019 Доц. Любомир Киров за болничните: Чувстваме се омерзени! . 12| 4795 |06.10.2019 Арх. Любомир Станиславов: Разговорите с „Фолксваген“ още не са приключили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads